Saturday, April 21, 2012

KEJOHANAN OLAHRAGA TAHUNAN (KOT) IPG KBA 2012


ASSALAMUALAIKUM

Dua hari yang lepas IPG aku ni baru melangsungkan satu "Sukan" yang dipanggil KOT atau nama panjang diaa Kejohanan Olahraga Tahunan. So, today.. im going to talk about that. KOT ni kira macam sukan macam dekat sekolah-sekolah dulu lerr. Mcam2 lah acara ada. Tapi, aku (dibaca atlet) nak rehat tahun ni. So, malas lahh nak masuk apa-apa aktiviti sukan kann. Just, sebagai JUNIOR katanya kenalah join PERBARISAN ni. At first aku ada 2 pilihan, sama ada nak join Cheerleading or Kawad, dari awal mmg aku dah taknak pilih cheerleading dan cuba untuk provoke kawan2 aku utk join perbarisan. Tapi diorang taknak...cheerleading pulak pilihan diorang. Nak taknak biarlah aku sensorang..

Kalau nak cerita pasal kawad ni mmg banyak kenangan lah. Aku mana pernah berkawad sebelum ni. So, ni kira mcam a very first time aku berkawad since the last time when i was in standard 5 or 4 tak silap. Bila dah lama tak kawad, and tetiba je kena join perbarisan ni.. mula-mula macam agak kekok la. Biasalah kan bila kita buat something yang kita tak biasa. So, macam awkward lahh. Arahan-arahan dalam kawad pun aku dah lupa. First day of training dgn diorang, sepanjang bermula latihan kawad tu, sampailah habis sesi pertama asyik kena push up je. hurmmm. Sekali salah kena 10 push-up, bayangkanlah aku yg tah berapa kali salah ntah mau sampai 100 kali kot. Mula-mula takda efek pun, pastu tetiba esok bangun pagi, kaki tangan habihhh semua sakit habaq hang. 

At that moment rasa macam malas nk join menda alah ni sebab, bila badan dah rsa macamtu nak buat kerjaa harian pun tak selesaa lah. Tapi, no choice laa sebab tak cukup org kan. Takpe, terima jelah sebagai satu cabaran.. dan selepas berminggu minggu punya training.. Aku semakin membiasakan diri dengan berkawad ni. Takdela susah sangat.. walaupun kadng2 tu ada juga la aku kawad macam robot sebab kalut duk ingat step. Padahal kalau jalan mcam biasa tkde pun jadi robot tu.. Part formasi pun susah jugak sebab banyak kena ingat step. 

Tapi, dari pengamatan aku.. team kawad rumah merah (rumah sukan) paling best laaa. Sebab rumah lain semua stress kot. Rumah aku punya latihan siap boleh bergelak ketawa lagi. Kalau rehat 5 minit boleh jadi 10 minit duk ligat sangat bersembang. Tenaga pengajar pun best. 

Tapi yang paling tak boleh lupa bila birthday aku, diorang semua nyanyi lagu happy birthday. then, sorang-sorang wish. Woi.. Sumpah aku malu gila.. Aku rasa tak perlu kot semua tu. Aku tak biasa lahhhh. aaaaa. bila ingat balik gelak sensorang pun ada. Malu campur terharu. Hilang sat perasaan sedih tak dapat jumpa mak. lol. 
Biarlah kenangan tu bersemadi dalam ingatan sampai bebila. kehkeh. Pastu, Bila dh dalam 3 minggu kot training kawad tu, Akhirnya hari yg dinanti pun tiba. Kitorang memang letakkan harapan yang tinggi kot untuk Pasukan kawad rumah merah. Sebab, mengikut survey2 semua cakap formasi kitorang kemas dan seragam. So, nombor 1 dan 2 tu memang kitorang dah target untuk pasukan kami..

Tapi, kita hanya mampu merancang dah berusaha. Allah yang menentukan. Mungkin dia bagi hujan dulu kat kami, Supaya kami dpat lihat PELANGI yang dia nak bagi. 
Kitorang kalah perbarisan tu. Ya, memang susah kot nk percaya. Aku pun sampai harini tak percaya lagi. Try put yourself in my shoes. Susah gila nak terima bila kita dah letakkan harapan yg tinggi terhadap sesuatu, Tapi.. kita tak berjaya. Sampai sekarang sedih. Ahhh. Mungkin takda rezeki. Mungkin ada PELANGI seperti aku ckapkan tadi. Cuma pelangi tu mungkin dri segi ukhwah yg terjalin. Ya Allah. Perancangan Allah itu sentiasa betul :) . Malas nak pertikaikan macamane juri tu bagi markah.. mungkin ada sebab tersendiri.

************************************************
GAMBAR SEKITAR KEJOHANAN OLAHRAGA TAHUNAN (KOT) 2012


Banyakkkkkkkk lagi gmbar sebenarnya . Tapi, Ahh line slow gila. Tak dapat nk upload. Sorry, 
Thanks for reading! hehe :)

Monday, April 16, 2012

JANGAN NAK SEBAR CERITA SANGAT KALAU TAKTAHU PUCUK PANGKAL


ASSALAMUALAIKUM

Dah lama tak update. Malas aku nak bagi alasan kenapa tak update. HAHA. Sebab alasan nya akan sentiasa sama. Malas, takda masa dan macam-macam menda lagilah yg boleh dijadikan alasan. Aku memang suka bagi alasan ni. Tapi lama lama aku dah sedar yang it wasn't good if we keep coming up with all those excuses without trying to avoid it. 

Sebelum aku nak mulakan berbicara pasal topik yg tak berapa nak gempak ni, aku nak bagitahu yang last few days ago.. Birthday aku dah lepas. 12 April 2012 aku telah pun berusia 19 tahun. Seiring dengan peningkatan umur yang telah aku lalui, aku berharap semoga aku mampu berfikiran lebih matang dan mengikis sifat2 yang mungkin orang disekeliling aku tak suka. Tahun ni first time aku menyambut birthday tanpa kehadiran family disisi. Sedih jugak :( . Tapi nak buat camne.. terima jelah.. Time birthday aku ni, ada lah jugak org spoilkan mood aku. Aku tak tahu. Tak tahu apa masalah dia dgn aku. Aku memang tak pernah bertegur langsung dgn dia since aku dah mula sakit hati dgn dia, tapi... apa masalah dia nak memperkatakan pasal kelemahan aku? Entah, setakat ni aku terima je apa yg org kutuk aku samada ianya positif atau negatif. Semakin ramai org kutuk, Alhamdulillah aku yg dapat pahala. Bersabar jelah yang aku mampu buat setakat ni. Sampai harini terkesan lagi apa yg dia ckap tau. Well, forget about that. aku harap yg satu hari nanti dia akan berhenti memperkatakan pasal orang lain. Back to tajuk asal kita, 
"Menyampaikan Sesuatu Perkara Pada Orang Lain"
Apa yg korang faham pasal tajuk ni? Ok.. Apa yg aku maksudkan dengan tajuk di atas ialah.. lebih kurang macam khabar angin lahh..Contohnya, aku bagi satu situasi...korang ada kawan, korang tengah cakap dengan kawan korang tu pasal si Ahmad ni. then, tetiba ada org yg berdekatan dgn korang tu, terdengar yang korang bercakap pasal si Ahmad tu. Tapi, dia tak tahu pun samada korang cakap perkara yg negatif ke or positif. Tetiba, org tu terus MENYAMPAIKAN perkara yg dia dengar tadi kepada Si Ahmad. Dia bagitahu Ahmad tu yg korang mengutuk diorang. Pastu, si Ahmad pun benganglahh kan korang mengutuk dia tetiba..

Lalu, si Ahmad pun update status kat fb, twitter dengan ayat2 yg menghina korang. Tapi, korang tak tahu pun kenapa tetiba si Ahmad tu mengutuk korang. (cara attack orang zaman sekarang kan thru social network), Pastu, siasat punya siasat ada kawan korang yg lain bagitahu bahawa org yg berdekatan dgn korang time bercerita tentang Si Ahmad tu tadi yg bagitahu Ahmad tu sendiri yg korang duk bercerita tentang dia. (Aku rasa macam ayat berbelit) HAHAHA.

Aku tak kisah langsung bila orang duk menyampaikan perkara macam ni. Adat lah kan manusia.. tapi, yang tak boleh blah nya, Bila orang yg menyampaikan perkara tu yg tersalah tafsir perbualan aku tu. Aku takda pun mengutuk org yg tertentu. YES. memang aku ada mention nama org tu. Tapi, tak semestinya bila aku mention nama org tu aku mengutuk dia. Haihhhh. Pastu, bertambah tak percaya jadinya bila orang yang mereport tu adalah org yg berpewatakan sopan. Erghhh.. Lain kali kalau nak cakap sesuatu tu, make sure lahh korang tahu pasal apa org tu cakap, bukan pakai terjah je tetiba. Sebar khabar angin. dosa beb. Nak tahu aku cakap pasal apa boleh je tanya aku and aku boleh bagitahu. Tak perlu nak serkap jarang macamtu.  Kesian sangat. 

So, sebagai pengajaran, aku nak mengingatkan diri sendiri supaya jgn selalu sangat tafsir orang from what they wear, how they behave..sebab cantik kat luar belum tentu dalam pun cantik. Pakai cantik macamana pun kalau perangai tak cantik sama je. Entahlah. Penat dengan drama demi drama dekat IPBA ni. HAHA. Lantaklah. lepas ni nak buat kerja sendiri. Sumpah nak buat kerja sendiri. Malas nak layan orang lain kalau tanggapan diorang dkat aku semua buruk je :|

p/s : aku tak mention nama siapa2, so jangan mengada ada yg nak sentap bagai. thanks for reading :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...