Friday, March 30, 2012

SUKAN, PEMENTASAN DAN AKADEMIK

ASSALAMUALAIKUM
*tajuk tu cikgu sangat okkk!*

Hai korang! kihkih. Lama sudah tak bersua rasanya, Niat dihati tu ada hendak mengupdate belog yg tertunda, tetapi..dek kerana masa tiada, habis semuanya tergendala *kemain bahasa kau syed*. Ok, serious! Aku pikir tajuk nak update ni pun hampir setengah jam. Aku pikir ayat introduction ni pulak 1 jam, so..semua sekali aku dah bazirkan Sejam Setengah untuk menaip sebuah warkah usang di blog hitam belegam ni -.-". Actually, I don't have much stories to tell you here, just a little bit of my own life, what I've gone through in my life. Semester ni boleh tahan jugak sibuknya. Dengan sukan lagi, assignment yang bertimbun lagi, kem sana kem sini, society, program itu program ini, nak pulak kehadiran semua DIWAJIBKAN .
So, i could not say NO to escape the event. *sigh. So, first thing yg aku nak habaq mai adalah pasal SUKAN.


SUKAN
What is sports? What  is the usual activity of sports? How do you play the sports? *Ayat assignment sangat aku ni* . Ok, back to the title, SUKAN. Aku rasa agak scary bila dengar this word. HAHA. scary lah sangat.  Bukan scary yg macam takut nampak hantu tu apa, Tapi scary sebab there's too many type of sports and i don't find myself good in sports and, I am not a sportsman. Ya, aku tak bagus dalam bersukan ni. Banyak jugak sukan yang aku tak boleh main. Last main sukan-sukan yg ekstrem adalah di sekolah rendah. Masuk je sekolah menengah, terus tak pernah aktif bersukan disebabkan sekolah menengah aku tak aktif kokorikulum, so..aku malas lah pulak nak carik effort lain untuk bersukan. HAHA. it is not easy to do something that you tak suka. So, bila dah masuk IPG ni, kena aktif pulak bersukan...  i was like T____T

Mula-mula tu macam susah lah nak terima sebab benda tu kita tak biasa kan, susah kot nak adapted dengan situasi tu. so, lama2..bila kita cuba pujuk diri kita untuk move on ke arah yang lebih baik daripada sebelumnya, kita mampu je buat benda tu sebenarnya. cuma kita kena tanya diri kita samada nak atau taknak. tu je punca dia sebenarnya. Bila aku dah motivated diri aku dengan macam2 benda, baru aku sedar yg perubahan tu takkan datang kepada kita kalau kita tak usaha untuk dapatkannya. Naik semester 2 ni, aku semakin rajin berjogging. Dah JARANG sikit lah tidur petang, hari aku pun aku rasa lebih produktif daripada tahun lepas. Sekarang dalam proses cuba untuk fit kan lagi badan. hihi, but..i don't play football because you know that it was tooooo latee to learn. Let me be a "Kaki Bangku" like foreverrr -.-"

Bulan April and the next May ada Sukantara dan juga Kejohanan Olahraga Tahunan (KOT). Boleh tahan banyak acara yang dipertandingkan..and... you know what... i was chosen to be a part of marching team!. Gila kau. Aku dah la dah lama gila tak join perbarisan. Last time when i was in standard 6. Bayangkanlah kemain lama aku tak berkawad! Lepastu, tetiba pulak untuk KOT tu aku kena join kawad. Ok, Kena belajar basic balik semula. Tadi baru selesai training pertama. Banyak buat salah. Banyak kena denda. Yang seronoknya aku rasa macam aku sorang je yg tak pandai. Walaupun yg lain pun ramai je yg tak pandai lagi. hehehe. Takpe, belajar ni bukan terus boleh pandai. Kena lah bersusah susah dulu kan? :)

PEMENTASAN


Pementasan ni adalah part of our assignment sebenarnya. Batch kitorang ditugaskan untuk menjayakan sebuah pementasan yang diadaptasikan daripada drama King Lear oleh William Shakespeare. Susah kot bahasa yang digunakan dalam play ni. Nasib baik lah aku tak jadi actor. Aku cuma jadi multimedia punya committee je. So, tugas aku adalah untuk menyiapkan trailer2 untuk pementasan king lear ni.. Crew kitorang ada ramai jugak. Setakat ni aku tak buat trailer pun, org lain yang buat... aku cuma buat poster je.. kejap-kejapp nak letak gambar. LOL


Ini adalah one of the poster yang aku buat. Ya, Aku tahu tak menarik! whahaha. Sebab apa? this is so last minutes work lahhh. Sebab, tetiba je diorang cakap poster kena siapkan secepat mungkin a day before tomorrow. Aku pun siapkan poster ni tak sampai setengah jam pun. haiihh. kemain cepat konon-konon professional lettew -.-" . Dah dah sudah, So.. kitorang memang tengah busy dengan play ni..

AKADEMIK

 HAHAHA. ok, tetiba macam takleh blah gila pulak pakai gambar ni. Ahhh ghasakk ghasakkk. So, nak story niii. Untuk akademik pulak, kitorang baru selesai Mock Exam. Keseluruhan exam tu aku rasa takda lah susah sangat. Tapi, chances untuk failed tu aku rasa macam ADA kot T.T . Sebab yelaa. dah lama tak mengadap paper. Adalah setahun tak jumpa kertas peperiksaan, Untuk exam grammar (Language Description) Aku rasa ok je kot, Sebab time Miss Kon masuk kelas dia takda pulak cakap something like aku tak lulus ke apa. Ok la tuhh, Apa yg aku takut ni adalah English Studies. English studies ni literature wei.
Poem-poem semua tuu.. Short stories. Ahhhh, gila apa. susah kot. Kalau time sekolah dulu jawab bodoh-bodoh sudah, ni kena guna critical thinking pulak. Lebih mendalam. Erghhh. Entahla macamana result.

Paling seronok jawab adalah Social Studies. Dia soalan macam sejarah. Kena buat essay bagai, tapi.. kadang-kadang dia tanya soalan based on kita punya pandangan and apa yang kita tahu terhadap certain issues tu. So, aku ada keyakinan lahh yang aku boleh buat paper ni. HEHE. Last paper pulak Language Development. LDV ni kira macam kertas exam SPM tu. yg struktur laa. Tapi, kalau kita nak jawab, takboleh nak ambil sebijik-sebijik daripada perenggan tu, kenaa tukar ayat or dalam erti kata lain kena guna ayat sendiri. Tu yang membezakan pelajar foundation dengan SPM rupanya. LOL .

So, untuk kesimpulannya, Semester ni merupakan semester yang sangat busy. Banyak benda yang perlu diselesaikan. Bagi siapa yg tak dapat tangani stress tu pun boleh belajar untuk tangani stress dengan baik, Jangan tak pasal-pasal nak lepaskan stress ko kat orang. Tak elok. Yang tak bersalah pula kena. Macam pffft sangat. Itu sahaja buat kali ini, Assalamualaikum :)

p/s : Mood : Happy lepas siap esaimen!  

Thursday, March 15, 2012

Aku, Cuti Dan Exam


ASSALAMUALAIKUM

Macam mana nak start entry ni eh. haha. sumpah takda idea. Padahal kemain semangat lagi aku pergi CC semata-mata nak update belog ni kot. Maklumlaa. Aku tertinggal charger laptop dekat KL. Tak pasal-pasal tak dapat on laptop dkat rumah. Laptop boleh pulak aku angkut. tapi, yang malangnya charger pulak tertinggal. Ya Allah cuai. HAHA. sat sat. Aku balik kampung ni sebab sekarang kan Cuti Sekolah, So.. Tempat aku study pun cuti lah jugak -.-" .

Aku balik kampung pada hari jumaat yg lepas. Akak aku pun ada balik skali lahh..Akak aku balik sebab dia nak ambil kereta dia untuk dibawa pulang ke kedah. So, Aku ni kira macam Rezeki laaa.. Sebab dia ada ajak aku sekali untuk teman dia ke Kedah pada hari sabtu tu. Aku dah plan dah aku nak ikut dia.. lepastu, aku drop by lah dekat KL kejap untuk mengambil harta pusaka yg tertinggal dkat kolej tu. haha. Nak dipendekkan cerita, Hari Ahad tu (lepas balik dari kedah) aku singgah laa dkat kolej aku. tengok2 pintu berkunci pulak! Adehh. Stress kot time tu. Kalau aku tau berkunci baiklahh aku straight ke Temerloh (kampung aku) terus!

So, Aku yang macam takde keje pun duduk lahh dekat luar bilik tuu for almost 6 hours la jugak. HAHA. Bayangkan aku smpai dalam pukul 11 pagi camtu. Pastu aku duduk dkat luar tu smpai pkul 5. Gila lamaa tanpa tujuan. Cuma duduk2 main Blekberi je yang mampu. Ada jugak rasa nak jadi ninja, kasi pecah pintu. tapi, tak rasa menda tu macam penting sangat plus malas nak repair balik nanti.. maka, aku redha je laaa dah bergerak dari KL ke Temerloh pada pukul 6. 


Ok, Bila dah sampai rumahh.. 2 hari selepas tu.. PERUT aku meragam! Aku sakit perut! :'( . At first tu rasa loya je, Then.. keesokannya aku muntah. Lepas daripada muntah tu terus perut makin meragam . Aku tak ingat aku makan apa. Tapi aku rasa aku makan KULAT SISIR (taktahu mohon google) dengan Timun masak Tauchu!. Ya Allah aku paling tak suka moment bila sakit perut. Kalau sakit lain takpelah lagi. Tapi sakit perut sangat tak suka kot. SEKSA. Nasib baik LELAKI takda Senggugut kann?. After that ada rasa nak demam. Aku dah telan sebotol hundred plus and 2 bijik activfast. Agak okayy lahh sikit.. Harini dah masuk dua hari aku sakit perut ni. Tak rasa nak ok jugak. ada rasa loya-loya lagi. Ya, mesti korang cakap aku nak pregnant ke apa kan? . kah kah. itu lah respon yang aku bakal terima. Tetapi, aku ni lelaki. Maaf ya. 


Habis laaa cerita sakit perut tu! . Next week which means after this holiday break, Aku ada exam yang digelar sebagai MOCK - EXAM. Exam ni kira macam percubaan lahh.. Tapi, susah kott. haiihh. aku dah tengok sample soalan yg dia bagi. Agak mencabar jugak lahh. Tapi, sepanjang holiday nii, to be honest..aku tak study satu habuk pun lagi for the upcoming exam. i don't know whether i can do it or not. Waaa :'( . i wanna cry. Dalam sakit perut nyee lagii. Ko rasa ko masih ada mood tak nak study after all these things happened? -.-" . Aku rasa bersalah dkat Akak Senior aku ni, sebab dia ada suruh design somehting. but then, aku tertinggal charger and tak dapat nak siapkan design tu. Sorry muchhh. :'( .

Thanks for reading , readers! :')

Wednesday, March 7, 2012

PERKATAAN LAIN YANG DIGUNAKAN DALAM PRODUK YANG MENGANDUNGI UNSUR BABI






ASSALAMUALAIKUM

Ehemm. Ok, harini aku nak cerita pasal MAKANAN yang MENCURIGAKAN lagi, Ehh.. Actually bukan mencurigakan laaa.. Tapi, more to peringatan untuk kita supaya berhati2 dalam memilih makanan. Iyelaa kan, makanan sekarang ni bukan betul sangat pun. Nama menu kemain grand-grand, tapi entah hape bahan yg dia letak kita tak pernah pulak tau ye dak? So, untuk entry kali ini aku nak bagitahu pasal Nama-Nama Istillah Makanan Yang Berkaitan Dengan BABI.

Aku jalan-jalan dekat pesbuk tadi, so..secara tidak sengaja terpandang satu post berkaitan pasal term lain bagi babi. Macam menarik perhatian aku lahh jugak sebab ada sesetengah term tu yang aku mmg tak tahu, dan aku rasa mcm salah satu keperluan lah bagi kita untuk ambil tahu pasal ni semua. Lagi-lagi francais makanan barat dekat Malaysia sekarang makin berlambakan! Kadang-kadang tu ada lah jugak aku tengok makanan diorang tu mencurigakan, tapi ramai pulak org ISLAM yang makan kat kedai tu. Entah, Soal makanan ni tak ramai yang ambil berat. So, bawah ni adalah list bagi nama lain untuk makanan yang berkaitan dengan babi.

Berikut antara istilah sains yang digunakan dalam produk yang mengandungi unsur babi:
1. Pork:Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan.
2. Swine:Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis babi.
3. Hog:Istilah untuk babi dewasa, berat melebihi 50 kg.
4. Boar:Babi liar.
5. Lard:Lemak babi yang digunakan bagi membuat minyak masak dan sabun.
6. Bacon:Daging haiwan yang disalai, termasuk babi.
7. Ham:Daging pada bahagian paha babi.
8. Sow:Istilah untuk babi betina dewasa (jarang digunakan).
9. Sow Milk:Susu babi.
10.Pig:Istilah umum untuk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi muda, berat kurang daripada 50 kg.
11.Porcine:Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal daripada babi. Porcine sering digunakan di dalam bidang perubatan untuk menyatakan sumber yang berasal daripada babi.
Okay, dalam banyak-banyak ni..Aku macam tergamam laa baca yang nombor 6 tu.. BACON. Sebab aku pernah makan Carls.Junior woi! Ada satu menu tu nama dia ada “Bacon bacon” lahh. Tapi aku tak ingat. Carls Jr. Halal ke? Okk. Selagi takda sumber yg mengatakan Carls Jr. tu haram, maknanya ia masih halal. Lagipun, bacon tu bukan babi je kan? Tapi secara umumnya adalah DAGING HAIWAN YG DISALAI. Bagi korang yang dah rasa ragu-ragu dah baik jangan makan. 

Selain itu, Mungkin ramai umat Islam tidak tahu bahawa label bertulis 'This product contain substance from porcine.Sebenarnya bermaksud 'Produk ini mengandungi bahan daripada babi’ Selain itu, antara label yang kerap digunakan adalah 'The source of gelatin capsule is porcine' yang bermaksud 'Kapsul dari gelatin babi’ 

Kesimpulannya, berhati-hatilah dengan apa yg kita makan… Sebarkan dan maklumkan kepada semua saudara-saudara kita agar lebih berhati-hati..Moga Allah SWT akan membalas jasa baik anda dan semoga Allah memelihara kita di dunia dan di akhirat. Terima kasih :)

Thursday, March 1, 2012

DOMAIN EXPIRED KINI DAH RENEW

ASSALAMUALAIKUM

Ya Allah, rasa mcam dah lama gila kot tk update blog. HAHA. Pernah tak bukak blog aku pastu tetiba dia jadi macam dekat atas ni? Pernah? Kalau pernah tu maknanya aku punya domain dah expired. Haaa. apa? kau ingat sardin, roti, milo je ke ada expired date? Domain pun ada beb! *cakap gaya semangat*.
Aku pun tak tahu apa sebab aku renew balik domain ni. Nak kata aku rajin gila update blog takdelah jugak. Aku rasa sangatlah jarang aku update. Kalau update pun cuma kehidupan yang aku lalui seharian sahaja. Nak kata Entry yang berkualiti tu jarang sekali lah. Kalau ada mood rajin datang menyerang time tu baru ada. Kalau tidak memang duk bersawang je lah blog ni *pandang kiri kanan blog*

Aku terpikir jugak sbenarnya nii. Korang terpikir tak? *terpikir hape tah ko syed*. Sebenarnya, aku ingat macam nak tukar sikit lah tagline blog ni. #eh. Pastu, aku ingat aku nak tukar jugak URL.. Tapi, aku dah renew dah domain ni. So, macamana nak tukar wei? HAHA. (ni aku memang saja buat statement kelly).
Disebabkan sekarang ni aku macam menulis more to daily life, i thought that i want to make a tagline about LIFE laaa rather than this "Everything In One" yang macam dah lapuk ditelan dek arus permodenan. kahkah.. Apa kata kalau aku tukar tagline tu kepada "Diari seorang cikgu?" "Sir yang tak pandai English" "Kehidupan seorang teacher trainee" Arghhh. Nama tagline yang muncul dalam kepalahotak aku sekrang ni semua pasal CIKGU! HAHA. aku taktau kenapa. Nak kata aku obses nak mati terhadap profession perguruan ni JAAAUUUH Sekali kot. Maybe itu adalah salah satu cara untuk aku mendekatkan diri dan cuba mencintai profession ni kot? errrrr.. OK OK.. *sediakan baldi utk korang muntah*

So, setelah berfikir dan berfikir. Aku telah membuat kata sepakat dengan diri aku sendiri bahawa aku tidak akan menukar mana-mana bahagian blog ini!. HAHA. Biar lahh apa yg ada dekat blog nii dahulu.. dikekalkan sampai bebilaaa.. Kalau boleh design tu pun biar lahhh macam tu. Kalau ikutkan aku dah bosan jugak dengan design yang sama for almost 1 year. Tapi tapi...apakan daya.. nak edit malas sekali. So, untuk orang yg malas macam aku ni mmg deserve laa dengan design yg dah sedia ada sekarang. haaa. japp jap!!. lagi satu, aku rasa.. SYEDGRAPHIX ni kerja dia bukan buat grafik design dah. sebab dia seorang yang PEMALAS dan BUSY (ke?) . Aku akan teruskan menulis seperti sediakala! . Yessss. Rindu nak menulis dekat blog. rindu nak blogwalking. rindu dekat dunia blog. seriuussss *peluk, cium dunia blog* . Sekian, saya akhiri entry ini dengan ucapan terima kasih kerana membaca. :')
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...