Wednesday, September 21, 2011

TUKAR FACEBOOK BARU KEPADA FACEBOOK LAMA


1 word to describe about this new facebook. that is, S U C K S >.<

Serius, facebook ni slalu sangat downgrade  upgrade FB ni. Kalau lawa takpe la jugak.. ni tak, makin serabut je aku tgk. *sambil tepuk dahi* . yang lagi annoying nye notification gerak² dekat tepi belah kanan facebook tu. sumpah tah pape! HAHA. dah la mende tu takde kaitan langsung dengan kita. so, agak terganggu la konsenterasi nak mengadap facebook tu.. 

the most annoying one >.<
So, meh sini aku nak ajar macamane nak tukar balik kpd FB yang asal tu.. sumpah mmg senang gila! hahaa. jom ikut step dkat bawah nii...

Untuk tukar ke FB lama sila ke Account -> Account setting -> Language -> English (UK) . Done
Ok dahhh? tu je la cara dia. senang kan? HAHA.. semoga bergembira di samping FB tersayanggg. muahhh². cium pipi kanan , cium pipi kiri FB. babai! see ya >.<

p/s : esaimen tak reti nak wat. update belog boleh plak -.-"

Saturday, September 17, 2011

DISEBALIK TABIR SAMBUTAN HARI MERDEKA KE 54 DAN HARI MALAYSIA 2011


AMARAN : Cerita ini berkisarkan penglibatan aku sendiri selama sepuluh hari menjalani latihan untuk menjayakan hari 1 Malaysia dan kemerdekaan ke 54 dengan bermalam di Putrajaya Presint 17 dan menjalani latihan selama 8 hari di Dataran Merdeka. so, cite dia agak panjang lah. hahaa

Okay, first of all, aku memang tak suka event yang melibatkan aku untuk melibatkan diri dalam hari kemerdekaan ni.. (ayat belit ke? ) Maklumlahh, dah la buat time raya.. mood raya pun macam tak habis lagi, then..tetiba plak kena gi event ni.. aku macam tak puas hati gilaaa lah.. Event ni start 6 hb sampai 16 hb September tau..and, pagi sebelum bertolak tu.. aku tak tido tau tak.. aku macam takde mood gila nak gi menda alah ni..dalam hati aku " hoyyy! mati aku 10 hari duk sanaaa! mati mati, im DIE! "

Pagi tu kan aku tak tido, so.. terus siap mandi² untuk bertolakk.. Pada asalnya , YA. aku sangat sedihh untuk menghabiskan 10 hari semata² untuk event ni.. kalau korang follow twitter aku memang banyak laaa repekan pagi² buta tu..Tapi, sebelum bertolak , bila check je akaun BSN aku.. tengok² elaun dah masuk... so, kesedihan aku agak sedikit terubat di situ.. <-- teruk, dapat duit terus tersenyum >.< . Tapi, tak bertahan lama pun.. bila dah naik bas untuk bertolak ke Putrajaya, ade laaa makhluk yang pijak taik kucenggg.. habis berbau satu bas! bayangkan lahh. dari Pantai Dalam sampai ke Putrajaya aku tutup hidung! this is shitttt man! =.-"

Walaupun taik dilapik dengan surat khabar.. tetapi bau still menusuk kalbu! -.-"
Aku simbolkan taik ni sebagai satu permulaan yang tak best yang bakal aku jalani dkat Putrajaya nanti! HAHA. Time dalam bas ni aku tak tau brape orang yang sembur perfume! tapi still bau kuat gilaa.. dalam sejam kott sampai putrajya tu.. ke 2 jam. ntahh, aku pun tak pasti. HAHA. sebab aku tertido.. aku sampai² je tengok dah sampai depan apartment .

Apartment yang kitorang menginap! yess! bolehh tahan mewah.. tapi, dalam dia kosong. takde ape pon. HAHA.
So, kitorang pun dikehendaki untuk mengambil bantal, tilam dan selimut masing² untuk di angkut ke bilik masing² ...dannn.. SURPRISE! kitorang dapat tingkat 14! EMPAT BELAS! yeaahh, sangat RENDAH.. time ni je aku dahh mula rasa makin downn.. 

muka terpaksa senyum dan muka bosan serta penuh pasrah . -.-"
dan juga sedang landing di atas tilam dan bantal .
Dengan pasrah nyaa lagi sekali.. Terpaksa jugak lah aku angkat tilam² yang aku sendiri nak guna berserta dengan bantal dan segala benda ni ke tingkat 14 . Tapi, tak herannn.. lif kann ade? :) . Bila sampai je dekat lif.. ya Allah! ramai gila kot orang! siot siot siot . So, lagi sekali... terpaksa la guna tangga as a final decision. . Maklumlahh.. 2300 orang kot pelajar IPG yg tpilihh . mana tak penuh orang² yang beratur untuk menggunakan lif .. Bila sampai je tingkat 14.. fuhhhhhh . Senakk perut aku rasa! joging pun 2 tahun sekali! tetiba nak panjat tangga 14 tingkat. HAHA. memang rasa nak tercabut lahh kaki... Aku ulang alik dua kali guna tangga tu. kali ke dua dahhh penat nak mampuss dah -.-" Then, hari tu jugak lah dpat baju dengan seluar trek yang senteng dan sangat ketat tu dan malam tu jugak ada sedikit taklimat pasal HUMAN GRAPHIC ni.. Hari esok dah start training .

Hari pertama sampai hari ketiga tak silap aku...kitorang didedahkan untuk buat ombak.. macam² ombak ada.. ombak ganas laaa. ombak slow laaa. ombak laju laaa. bak kata pakcik astro "macam² ada" <-- lawak lapok -.-" . Actually, rutin kitorang setiap hari hampir sama je.. bangun pukul 5 , and then gi sarapan.. solat subuh dan terus bertolak untuk ke dataran merdeka...Hari demi hari, aku rasa semakin tenang menjalani suasana di sana. YA, aku taktau la datang dari mana ketenangan yang aku maksudkan tu . Tapi, aku rasa macam taknak balik plak! . Rasa macam nak duduk dkat apartment tu je. hahaha .. Betul lahh org cakap, tak kenal maka tak cinta XD .

Sehari sebelum hari Malaysia, ktorang diberi pelepasan untuk berehat dkat apartment je. no training! YAY! mmg lahh suka kann... tapi , bosan jugak actually bila takde training ni.. aku tido je dari pagi sampai petang. ahaha. naseb baik aaa.. pagi tu pergi Alamanda sekejap . Tapi, skejap sangat. serius tak puas langsung! takpe laaa. janji pergi kann.. and, malam tu.. kitorang ada jamuan hari raya tau... Walaupun mood raya tu dah smakin luntur dalam jiwa.. but still aku dapat rasakan yg sambutan hari raya tu meriah! sebab, ada VVIP datang.. and ade pertunjukan bunga api lagi tu.. *aku ada rakam video. tapi, faham² laaa. internet lambat. tak dpat upload. hahaha*

Anggap jelaaa ni macam bunga api. EH! ni mmg bunga api la! HAHA. tapi, aku tak sempat nak tgkp gambar -.-"
Then, malam tu juga coach² kitorang ada buat persembahan.. memang best lahh! tapi, aku agak kurang setuju laaa dengan cara coach tu menghiburkan org .. tak salah nak berhibur.. tapi, fikir apa pandangan org lain terhadap kita..maklumlahh, bukan semua org punyai fikiran yg sama. 
GAMBAR SEKITAR MAJLIS HARI RAYA
 Dari kiri - Afifah , Hafiz , Arvin , Norashiqin

Dari kiri - Derek, Dzarith , Afifah , Nelly , Myra

penat dah aku kenalkann. dah dah -.-"

Actually banyak lagi gambarnya.. tapi, tapi... connection lembap! dahh² . kita skip ke gambar time training plak. hahahaha .

GAMBAR SEPANJANG LATIHAN KEMERDEKAAN





Okayy dah cukup! haha . ape yg aku boleh cakap time training ni memang bestt lahh! : ) . Pengalaman baru. tak pernah buat mende ni semua sebelum ni... dan, nak buat benda ni bukan senang tau? . dia kena konsentrasi yg penuh *ecehh ayat* . sebab, kalau sorang je yg silap buat warna.. memang rosak tulisan dan gambar yang ingin disampaikan.. kitorang jugak sebenarnya berpandukan kepada script dkat bawah ni..


Nombor² ni lahh yang menentukan posisi kita ni warna apa.. kalau korang tgk macam useless je kod ni semua kan? tapi serius , kalau hilang mende ni memang tak jadi laa wording atau gambar yang nak disampaikan.. lagi satu.. jaket.. jaket yang dia bagi tu pun ada peranan dan warna² yang tertentu.. dan ada cara jugak macamane nak pegang jaket tu. haiihhh. leceh kan? hahaha ..

Setelah 8 Hari berturut² bangun awal , training.. maka.. hasilnya agak memuaskan.. seperti yang anda dapat saksikan di dalam kaca tv korang! (aku tak dpat tgk tv..so, taktau la camne) . Tapi, kejap! aku try cari hasil daripada apa yang kitorang dah hasilkan. hehe .. Errrr..tetiba tak jumpaa. argghh. sengal laaa.. korang tgk laa video ni. hahahaa ..


tu jelaaaa yang ada.. sebab diorang tak upload lagi ni kot. dekat newspaper pun maybe kuar hari sabtu. So, tengok video je laaaa.. adehh. *rasa nak nangis* . Tapi, aku paling suka part Finale.. time ni kitorang semua menari kat atas stage tu.. dan, aku pun baru tau benda yang cheer leader slalu guna tu nama dia pom-pom. hahaha..ni, ada sedikit gambar time kitorang tgh menari² semua. hehe .

Time yang bendera ni aku rasa macam serabut sikit sebab tak cukup space. HAHA.
Tangan masing² dah la panjang. 

Time tangan² ni aku suka wei! HAHA. best² . tapi, one nation emcees tadi nyanyi sumpah slow gila.
tak best. yg recording punya lagi best -.-"


yang ni memang kegemaran ramai laa! best kot maen pom-pom ni! hahaha .
enjoy je rasa. keh3

Yang ni pulak guna payung. bolehh laa. best jugak! tapi susah skit laa. 

So, As a conclusion.. aku sangat seronok dengan pengalaman baru ni. aku pasti suatu hari nanti aku akan rindukan saat ini.. best kot buat benda ni.. menyesal aku benci mende ni awal² dulu. hahaha, and for your information too..coach kitorang cakap LED human graphic ni pertama kali ada dkat Malaysia.. dan, Alhamdulillah.. kami telah mendapat pujian daripada pelbagai pihak.. dan, dikesempatan ini jgak aku nak berterima kasih laa kepada jurulatih² yang banyak berkorban masa tido diorang untuk reka corak baru, untuk kejutkan kitorang dan untuk macam² lagi lahh... yelahh, bukan senang nak handle 2300 orang pelajar.. tapi, diorang berjaya! aku sangat kagum dengan cara diorang ajar.. especially coach kegemaran ramai Abg Aizat tu... dia sangat pandai memujuk! kadang² aku rasa malas dah nak berdiri bagai.. tapi, buatlahh jugak. -.-"

Okaylahhh.. aku dah ngantuk nii.. masa untuk mengundur diri! jeng3! apa-apa pun pengalaman ini akan tetap terpahat dalam ingatan ini buat selamanyaaaa : ) .

p/s : setelah tiap hari naik tangga 14 tingkat.. aku semakin menghargai lif dekat IPBA ni.. takyah tunggu lama². HAHA XD 


Monday, September 5, 2011

Diari Aidilfitri SyedGraphiX #poyo

ASSALAMUALAIKUM





ya! aku tau, memang dah lamaaa gilaaa lah kan tak update blog buruk ni! HAHA. cheit.. Actualy macam malas skit lah nak update.. pastu, tambah² plak takde mood. hadoyy. parahh lah kan.. memang bersawang habiss la blog aku. *sambil mop² lantai blog* (sawang dkat atas, tiba mop lantai #gila) . Nak ceritaa pasal ape eh? pasal raye je lahh kan! hehe. sronokk skitt.. First of all , nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin even dah seminggu kita beraya :) . dan juga terima kasih buat..




kerana telah mengirimkan kad² ucapan kepada aku yg tahapehapetah ni. terima kasih lagi skali! *tak dpat nak snap pic sebab bateri kamera takde . menyedihkan betuiii. lagi menyedihkan bila tak dpat nak reply kad² diorang. emm, Sorry²

Tapi kan, aku rasa.. kalau tulis pasal hari raya ni memang entry aku panjang berjela lahh.. dah la gambar takde ni... adehhh.. ghasakkk jelahh! hehe .First of all, aku tak balik kampung punn. raya dkat rumah je.. sembahyang raya pun ditunaikan di masjid depan rumah aku . Lepas sembahyang raya tuu ada laa org datang rumah 2 , 3 orang kann.. lepas tu, bila dah penat layan org semuaa. aku tertido. dari pukul 2 sampai lah ke pukul 4. Plan asal nak pergi ke keratong . tapi, dah tertido agak sukar lah kan untuk bangun.. MAKA, bertolak ke Muadzam pukul 6 tak silap. pukul 7.30 sampai ..

Bagi aku, raya dekat keratong ni maybe paling fun lahhh kot sebab rumah wan aku ni ramai anak² dia balek.. tu yg best tu.. yelahh. besenye aku dkat umah tu pun paling ramai pun 3 orang,. ni bila ramai² takde la sunyi macam selalu kan? haha . Sampai raya ketiga lah jugak dekat keratong ni. Petang raya ktiga tu kitorang gerak ke kuantan pulakk... dekat kuantan ni kitorang balik hari jekk. sebab, diorang semua mostly ramai dah takde dah dkat kuantan tu.. tak bermalam lahh kat situ..terus balik Temerloh jelaa... bila dah sampai temerloh, terus pergi kat jerantut pulakk.. balik kampung.. tido kat sana

Lepas jerantut, ke Bentong pulakkk...lepas tu, baru laaa ade time for myself sikit. baru lahh boleh online. HAHA. tapi, kejap jeee.. sebab hari esoknya dah kena balik IPBA dahhh. waaa. hari² last tu memang aku pulun habis la online. sampai ke pagi. hahh. hamek kau.. Walaupun otak aku dibelengu oleh esaimen.. tapi, aku tetap GAGAL untuk menyentuh atau menDRAFTkan assignment² yang diberi.. *sigh* Tapi, kata raya kann. so raya je laaaa. takyah nak pikir esaimen sangat lah kan? HAHAHA.. okeh, tu je wat kali ni. sumpah aku dapat rasa entry ni bosan gila. kbai : )

p/s : aku tak tido lagi ni. tapi, tetap tak dpat nak buat esaimen. aku taktau nape. sifat pemalas aku dari sek. men lagi memang tak dapat dikikisss. perghhh! >.<

with maaa beloved mum : )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...