Tuesday, December 13, 2011

SEBAB KENAPA SINGLE LEBIH BAIK DARI COUPLE??


ASSALAMUALAIKUM

Aucakkk! haa. selamat pagi korang wei. Serious dah lama tak update blog. Penat kot aku pkir nak update ape. Tapi, idea mcam tak masuk je dalam otak. Rasa sangat awkward bila mood nak update blog tu ada. tapi, TOPIK nak update blog tu yang takde. Faham? maaf. Saya tahu ayat saya sangat kelly. tapi, bukan kelly clarkson okeh! kihkih. Stelah brainstrom yang tak seberapa, terdetiklah dekat hati ni nak update pasal relationship ni. Aku mengaku aku memang tak bagus langsung part² relationship ni. So, that's why laaa bagi aku single itu lebih baik. 

Sebelum aku mulakan  point²/hujah (macam berdebat) bagilaa aku buat muqadimah dulu. haha.. Okay, dalam islam ada berapa status? kalau dikira secara kasar ada 3 je kan? single, married, divorced. So, dkat sini je dah menunjukkan yang manusia ni dah create satu 'ikatan sendiri' yang tak sah. then, tetiba boleh pulak cakap "ehhh, ni makwe aku kot.. dia MILIK aku. takde siapa boleh rampas". Couple tu ikatan SAH ke bro? ko nak couple jumpa tok kadi eh? ke jumpa tok imam? pakai saksi tak? pastu boleh pulak dok mengaku yang girlpren dia tu hak dia. Eh, ko tau tak ada yg lebih berkuasa? kalau dia nak amik nyawa yg knonnya 'milik' kau tu.. skejap je beb!. So, jangan nak bangga dgn status 'COUPLE' yang sbenarnya takde bawa maksud pape pun. cuma manusia ni je pandai create kasi menda tu nampak macam "Hamagaddd! gila gempak sial org tu ada couple! jeles kot!". Padahal pada mata aku.. "ehhh, tlonglaa. kahwin tak lagi dah mcm kalah org yg dah kahwin -.-"

KENAPA SINGLE LEBIH BAIK DARI COUPLE?

BEBAS dan TIADA KONGKONGAN

Bila korang single, korang takde pun pelik² nak kisah pasal hal girlpren boipren semua tuh. So, setiap masa korang FREE. tak payah nak spend kan masa untuk bergayut, untuk msg anytime, anywhere and kdg² tu macam dah putus idea nak msg ape but still because konon² COUPLE kann, kena la msg 24 jam untuk menunjukkan caring nya dia terhadap pasangan . puiii!. Takda maknanya. Alangkah indahnya kalau masa yg korang dah habiskan untuk pasangan korang tu.. korang gunakan untuk perkara yg lebih berfaedah. kan bagus tuu.. takde la terasa membazir dia. 

Then, tiada kongkongan. ok, ni memang betul. bila single, takde sape pun nak jeles dgn kita. Just, suka hati laa nak keluar dengan siapa, cakap dgn siapa, msg dgn siapa. sape kisah? takde siapa kisah okay!. So, takde la macam terikat sangat. bila nak buat something je teringat awek, teringat pakwe. aduhhh... ntah ape tah. lagi-lagi yang kuat cemburu buta.. lagi sakit laaa hubungan tu..

SAYA SUKA KEADAAN SEKARANG
Nothing should change. Aku suka keadaan aku sekarang. Aku tak perlukan sesiapa buat ketika ini melainkan keluarga, sahabat dan rakan². Tahu tak? ingat senang ke org nak fahami kita? ingat senang? Aku tak pernah pikir orang boleh faham macamane aku yang sbenar. Sebab mereka mmg tidak pernah faham. Tapi, kalau diorang dah kenal aku bertahun2, maybe diorang dah kenal 2/4 daripada aku.. dan yang baru beberapa bulan kenal aku?? kira lah sendiri brapa percent korang kenal aku. i just unreadable. aku susah nak deal dengan certain² org. kadang2 suka² je org label aku sombong laaa.. bla bla bla. tapi, aku buat macam tu pun sbb aku rasa tak selesa. faham? i have my own reason why i treat some of them very nice but not you.. the answer is just ask yourself and find out what the reason is.

So, untuk disimpulkan, Aku tak payah bagi banyak² point. sebab 2 point yang aku bagi dah cukup buat korang berfikir mana satu lagi baik. TAK. aku buat entry ni pun seriously takda niat pun nak kondem hang hang yang couple dkat luar tu. tapi, aku just tulis pasal aku. knp aku lebih prefer utk stay single rather than being in a relationship. jangan sentap dulu okay? baca sampai habis. kemudian baru boleh nilai. Kesibukan yang aku lalui sekarang dah semakin melupakan aku pasal semua semua ni.. Handphone yang dikatakan penting, namun aku tak pernah merasa kepentingannya dalam hidup aku. serious tak pernah rasa. tapi, aku sangat merasai kepentingan INTERNET dan LAPTOP dalam hidup aku.. Tiada siapa yang boleh memisahkan kami.. Dah laaa. selesai carutan yang tidak bernas daripada aku. yang baik jadikan tauladan. yang buruk jadikan sempadan okayh? thanks a lot (:

"Cintakan MANUSIA mati. Cintakan ALLAH kekal abadi"
p/s : nak kahwin dgn laptop niiiiiiii! (:

15 ORANG PANDAI COMMENT:

zikeryhassan said...

#NyamukDanSyedBersatu eh? kbai!

D'ya Marshmello said...

nice entry! kekadang prefer jadi single lagi bestt! takde sape pun kesah, hehe ye dak?
jom singah2 :P

LATEST ENTRY : Masa Kecik-Kecik Dulu [Part 1]

D'ya Marshmello said...

nice entry! kekadang prefer jadi single lagi bestt! takde sape pun kesah, hehe ye dak?
jom singah2 :P

LATEST ENTRY : Masa Kecik-Kecik Dulu [Part 1]

FatinAmirah said...

pemikiran kita sama.dan sangat setuju sekali! :D

sYafIk-wAy said...

kadang-kadang ikut selera masing2 jugak lah , kadang2 ad budak yang suka nak couple . sbb dia sendiri suka disyangi . hahaha . (macam aku)

okbai !

awatiffaziz said...

yeah.
setuju dengan point tu.
kdg2 da jgk manusia2 ni evenn kt single,dorg ckp kita ni playgirl..sbb kt ramai kawan laki.hahaha..
they're so funny..

Nyamuk Terbang said...

haha...nice... (xthu nak komen ap sbnrnya)

Syahbinar Shuib said...

yep..sgt setuju dgn entry ni,
juga mengalami situasi yg sama.
couple tu byk mmberi kburukan
drpd kebaikan..

ibuemak said...

Cemburu buta tu yang tak tahan tuh kalau masuk bab bab cintan cintun. eeuw. Btw, nice entry. Thumbs Up!

nurul diana said...

terserah pd seseorng , single ke kapel dua2 ada kebaikn n keburukannye , nice entry syed :)

FatihahRadzi said...

seriously apa yg hang tulis neyh sgt betoi . keh keh keh .ok.aku da baca !

Nurul Ainaa said...

okay yang pasal phone tuh sangat cool. sama macam kita. takde mende dkt phone hahaha xD

Nurfarahana A.Aziz said...

tak yah nak milik aku ke milikmu ke...nyawa tu milik Allah...dah kawin baru boleh nak cakap org lain takde hak...sekarang ni kita milik mak ayah..hehe tu yang paling penting..*eh macam penceramah pulak,.haha*

khalidahmacambaguss~O_o said...

aloooo... baru nak ajak kapel... ;p

aisy said...

single make simple , couple make trouble :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...