Sunday, December 4, 2011

PERCAYA KEPADA KHABAR ANGIN MAKANAN YANG MENGANDUNGI UNSUR YANG DIHARAMKAN

ASSALAMUALAIKUM


First of all, Selamat pagi diucapkan kepada semua yang sedang membaca dan mengunjungi blog syedgraphix.com. So, harini.. terdetik pulak aku nak kupaskan tentang isu makanan yang kononnya diharamkan atas sebab ada unsur-unsur tertentu. So, ni soalan yang aku nak tanya korang,


korang percaya tak milo tu ada cacing? sardin ada katak? Air pepsi, 7up,coke semua tu ada darah HIV yang baru² ni tersebar?

Bagi aku nak percaya bulat² semua ni memang tak masuk akal jugaklahh. TAPI, mungkin laa boleh dipercayai sikit² kalau kita gunakan creative thinking dan setelah menggunakan teknik CAF (consider all factors) yang dipelajari di dalam thinking skills. ada jugaklah yang gelakkan kita kalau kita percaya benda ni semua. HAHA. tapi, kisah ape kan. sebab, bila kita dah dengar cerita macam ni. kita rasa macam.. "ehh, mende ni betul ke boleh makan?" "Errrr.sedapnyaa cacing aku makan ni" . So, dah jelas² dekat situ yang kita meragui apa yang kita makan. Jatuhlah hukum makanan itu kepada syubhah. 

definisi syubhah : Syubhah ialah hukum makanan yang tidak diketahui halal/haram sesuatu makanan itu.
So, Syubhah ni dah dekat sangat dah dengan haram. ingat ni, walau terbit SEDETIK pun keraguan tentang makanan yang kita makan, itu dah dikira sebagai syubhah. So, kalau korang rasa nak PERCAYA yang produk² ni semua adalah seperti yang dicanang ni corong² media, lebih baik jangan makan.takpe, tak rugi pun kalau korang percaya yang menda ni ada bahan2 yang meloyakan tu. at least korang berhati² dengan pengambilan makanan korang. ingat, makanan jadi darah daging tau! meh sini aku nak list skit kebaikan kalau korang percaya khabar angin dkat atas ni.. Let me figure out some of the benefit.

Sebagai contohnya di sini, kalau korang percaya yg MILO tu ada CACING!
Korang tau kan MILO ni minuman apa? milo ni adalah minuman berunsurkan MALT. Minuman jenis ni boleh membekalkan tenaga kepada kita. Imagine that, yang korang ni bukan jenis yang sporty, jenis yang suka duduk terperap kat rumah yang rutin hariannya makan tido pesbuk twitter dan setiap hari minum MILO. Milo tu minuman tenaga, sedangkan korang langsung tak keluarkan peluh. duk diam je. Pastu, effect dia, korang akan jadi gemuk. sebab lepas minum tu korang tak melakukan aktiviti. Selain itu, MILO ni juga boleh menyebabkan mengantuk!. Bayangkan kalau korang ngantuk di kelas, apa yang korang dapat? sedangkan pergi kelas untuk menuntut ilmu kan?. 

The most important thing is Milo ni kan NESTLE punya product. NESTLE ni company dari mana? Yahudi kan? so, kalau boleh sebaiknya kita cari lah produk bumiputera. lebih terjamin halal dia. Aku suggestkan korang amik ovaltine. sdap! >.<

Contoh kedua pulak, TAK RUGI PUN KALAU PERCAYA YANG COKE TU ADA DARAH HIV
Serious, korang tak rugi pun kalau percaya benda tu. sebab apa? sebab.. korang tahu kan pengambilan minuman bergas yang berlebihan boleh menyababkan apa? tahu kan? .Lepas tu pulak dulu pernah digembar-gemburkan dalam surat khabar yang ada racun serangga semua tu dalam minuman dia.. dan, yang paling penting sekali, KORANG TAHU KAN YANG COKE NI PRODUK YAHUDI? Setelah perkatan Coca-cola yang membawa maksud "La Muhammad La Makkah" tu korang sanggup lagi ke nak minum?. Kemonn lahh. ni serius tak rugi kalau korang boikot minuman camni. Secara jujurnya, aku sejak form 1 dah tak ambil minuman COCA COLA.  

Kesimpulannya, tak salah pun nak percaya benda ni semua. sebab, dah jelas makanan tu pn bawa keburukan dkat kita. yang nak makan lagi tu pahal? tu cari nahas namanya! >.<". Biarlah orang nak kata yang korang ni kolot, lurus sebab mudah diperdaya dek khabar angin. cakap balik kat dia, "Aku jaga makanan aku. aku taknak makanan haram yang aku makan jadi darah daging aku".  So, TETAP ADA KEBAIKAN KALAU KITA PERCAYA BENDA NI >.<"

Dan buat pihak yang tak bertanggungjawab, tak perlu lahh nak buat benda camni untuk menjatuhkan nama produk orang lain. Al-Fitnatul asyaddu minal qat "Fitnah itu lebih besar dosanya daripada membunuh 1000 umat islam" so, fikir2 kan la kalau nak sebarkan sesuatu info yang belum tentu kesahihannya. Wallahualam. Semoga makanan yang hari² kita makan tu adalah makanan yang HALAL :)

extra: definisi bagi makanan HALAL.
thanks sudi membaca! :D

22 ORANG PANDAI COMMENT:

yampe =) said...

thnx for sharing. baru2 ni sibuk pasal HIV tu. takut jugak.

Azham Vosovic said...

betul tu Syed hehehe...

kau boleh jadi pakar motivasi hahaha

eyida said...

thanks..perkongsian yang menarik...

hawiz said...

tengs adik syed....info yg bgs..

mynameismy said...

haiii payah la kalau gini...

kdg2 nk elak pun susah.. hampir semua mknnn y kita mkn adalah sumbangan yahudi.. kang mintak gomen hentikan produk2 yahudi ni merudum plak ekonomi negara..-.-'

mana y boleh elak.. sila lah elak...*utk diri sendiri jugakkk

Noraien said...

sokong ape Syed cakap.kalau tak yakin,baik jangan makan.nanti jadi Syubhah pulak .


sis dah lama tak minum coke.tak baik untuk kesihatan.

sekarang nie jadi lebih teliti pasal mkanan sebab berkaitan dengan darah daging kan .

The Less Popular Girl said...

betul jugak. suka cara you fikir. ;) nice one lah ;)

adeyla said...

agree with what u've said..deyla lameee gilaa tak minum coke,milo semua tu..ahaha..tak rugi kan kalau boikot barangan 'perosak agama islam' thanx for sharing :) and tertarik untuk follow u :)

Eida Arina said...

eden mmg jarang sgt minum coca cola sbb x best....eden besenya minum milo and mkn sardin...tp skarang bile dh baca je entri ni....ada was2 gak dlm 2 makanan yg saya gemari tu....hmmmm.......btw, thans 4 sharing this info...=)

Cheyah said...

walaupun kabar angin tu x semestinya betul, tp dr sudut positif, ada kebaikan jugak kan. bagus2. ulasan yg baik :)

jaa64 said...

betul2...mkanan ni akan jadi darah daging kita, kalau tak pasti ataupun sybah lebuh baik jangan makan kan

Jαnnαhツ said...

i totally agree with you. coz zaman sekarang nie khabar angin pun mostly benar. huhu. pokok takkan goyang tanpa angin kot.

saveqmm said...

haha...betul juga tu..
nice thinking...
cuma kdg-kdg terambil juga coke tu..sebab dah teringin nak minum...


kalau free datang sini la ye..
http://saveq.blogspot.com/

Islah Nafsak said...

Assalamu'alaikum wbt. hai!

Kawan saya minta tolong promote link ni. Sila klik yea. Tiada kena apa2 pun. :)

http://www.dataentryjobs.us/59614.html

diana said...

agak lama akak tak singgah sini..
akak memang kurang minat singgah blog2 orang popular ni..
muahahah...

komen tak de kena mengena..
jangan marah ye...\hehehh

diana said...

agak lama akak tak singgah sini..
akak memang kurang minat singgah blog2 orang popular ni..
muahahah...

komen tak de kena mengena..
jangan marah ye...\hehehh

Aliff Haikal said...

wow !

Solihin Zubir said...

nk suruh org boikot produk bukan islam sekalipun, fitnah bukan caranya.. matlamat tak menghalalkan cara..

inilah org kita.. nk menjatuhkan produk org lain, sebar fitnah sana sini..

sepatutnya, jadikan sbg batu loncatan utk hasilkan produk yg lebih bagus drp produk yahudi tu.. ni lah kelemahan org Islam..

TiraPengemis said...

pcye tak kalo kt pasaran ade jual pork bean yg halal...huh...memang tak masuk akal...dah sah2 pork tue haram....chop halal tak sah...sama2 la kita berhati2 semasa membeli...

Secret Levels said...

Argument tentang Milo produk yahudi, Coca Cola produk yahudi tu sangat invalid.

Kalau betul2 la nak sangat boikot barang yahudi, buang pc anda, buang processor pc anda, buang telefon bimbit anda, henti menggunakan twitter, facebook dan anda nampak macam pengguna DLSR. So, buang DLSR anda. Semua tu juga mungkin produk YAHUDI.

Saya bukan nak cakap saya nih sokong yahudi ke apa, tapi argument tu sangat invalid kerana saya pasti, apa yang anda miliki sekarang pun mungkin buatan yahudi juga.

k e y r i said...

retiss! aku suke entry ni doh! haha
betul tu, ayah aku ade gak sent sms pasal coke ade darah hiv yg baru tersebar pe semua ni, bukan nak percaya bulat2 tapi ada byk kebaikan nye kalau kite percaye gak kan? eleh, kalau dah was2 tu mane boleh minum kan? nice entry bro~ :)

niamarlissa said...

good info :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...