Wednesday, December 28, 2011

DAPUR BUJANG : CEKODOK TIGA RASA? HAHA


ASSALAMUALAIKUM

Okay, Dah lama tak update. blog. Niat nak update tu ade. Tapi tu laa. Mula² Aku ingatkan nak masuk contest nuffnang.com.my yang "Say Tak Nak" tu.. Tapi, Dok tangguh tangguhh.. tangguh.. Sampailaa dah sampai ke tarikh penghujung contest. HAHA. Pastu, nak update lagi konon2 nak masuk yang Contest nuffnang.com.my yang menang iPhone tu.. Tapi, takda idea CAMPUR malas! So, Sampai sekarang baru nak update. HAHA. ni pun update makanan breakfast pagi tadi! =B .

Ok students! Today. Sir nak ajar kamu.. on how to make a "Cekodok Goreng 3 RASA" *wahaha celah mana tah 3 rasa aku taktau*. Rasa dia Masam, Pedas dan Masin. Haaaa. Langkah pertama yang anda perlu buat ialah...


BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN

1) Tepung Gandum. 
2) Bawang Besar 
3) Lada Kecil
4) Ikan Bilis.

Semua bahan² Di atas mengikut kepada kuantiti korang nak buat tu. Kalau banyak tepung... banyak laa lagi bahan dia. haa. camtu laa! pandaii .


Lepas tu, Blender je semua bahan² tadi. HAHA. *ni cara pemalas*

Tuang air skittt.. then, Kacau laa sampai dia jadi Tepung. #eh *rasanya mmg dah jadi tepung pun.* HAHA.


Kacau laaaa sampai dia jadi macam ni! hahaha.
Lepas tu sediakan kuali letak minyak, then Goreng! senang kan? kih3... Ohhhh, jap..Kalau nak hiris2 bawang besar letak pun boleh jgak. Kalau taknak blender pun boleh. ikut ja macamane pun. janji boleh makann n sodapp!


Tadaaaa! Dah siap Cekodok nyeee! Jom makan! ahaha. ada lagi ni balance tadi. tak habih aku makan sorang. Cissdale. ohh, yang Garing skit ni sebab aku sibuk bertweet. lupa plak ada cekodok atas dapur. Adehhhh.... Tapi, sedap jaa. bukan hangus pun.! hihihi. klahh, tu je. Pandai kan aku masak. Sdap kot. bye :)

16 ORANG PANDAI COMMENT:

iszieylyanziy said...

hye chef syed! #kbye

Nurul Husna Kim said...

wow ! nampak sedap LOL ~

LALABIELA said...

ok lahh.. nampak sedap jugak tuu..

Rtp Farra Arisha said...

it tastes delicious, right? so damn much tempting! :)

El-Janna said...

huh? ade jgk ke?? hoho

Phat said...

terbaik layan2

Fiza said...

cpt, fiza nk tmph ni~

Noraien said...

Erk.ade hangus lahhh ;p

nampak sedap !

Sya Hyo-Sonn said...

cara buat tu cool giler . tapi bila goreng fail >_< tak de ar . just joking . semoga berjaya untuk masakan seterusnya chef syed :)

Rozuan Ismail said...

dah boleh kahwin ni.hoho

si ngokngek said...

betol ka syed buat..takda tangan pun..wakaka

eeh..cekodok pun ada tiga rasa ka..huih

JiJieJuJue said...

sekali pandang nampak macam cookies.;p

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

hmm aku ada join #taknak tu, tak tau la leh menang or not.. huhu try nasib

Cik Eka said...

wahhh bestnya cekodok..tapi kan bagus tau pakai tepung cap cempaka ni..

cekodok,kuih,kek semua lembut...

salute la org bujang pandai masak..hehehehe

sweet je masak cekodok...
pertama kali datang sini..

hai syed..hehehe

+jena said...

lapar.. =.="

Nizam Ijam said...

sungguh x menyelerakan..haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...