Thursday, November 24, 2011

CUTI-CUTI MALAYSIA 2011 | MELAKA BANDARAYA BERSEJARAH

   ASSALAMUALAIKUM

Waaa. lama gila aku tak update belog buruk nih! rinduuu rinduuu serindu-rindunyaa lahh! *asal macam lirik lagu eh? >.<* Aku ni bukan taknak update. tapi, mood taknak datang. Actually banyak je idea aku ni nak udpate pasal isu semasa semua ni.. tapi tu laa, MALAS. Aku dok 24 jam depan laptop ni taktau la buat ape. blog pun tak berupdate gak .HAHA. *wadefakk sangat kan*

So, Pada hari senin yang lalu aku telah mengikuti satu program under kementerian perlancongan iaitu cuti-cuti Malaysia dan lokasi yg kami telah pilh ialah MELAKA! (sape percaya dia hebat!). Actually, kitorang (akak, aku n umi ) taktau jalan area Melaka ni.. n taktau jugak nak kemana. HAHA. so, kereta yg dipandu oleh akak aku cuma mengikut signboard yang ada kat tepi jalan je lahh!. Dari Temerloh ke Melaka aku rasa haritu dalam 2 jam something KOT. then, sampai2 teruslah gi check-in hotel sbb time tu dah pukul 5 kann.. Ronda punya ronda cari hotel.. Last-last dpat dkat 

BEUFORD HOTEL MALACCA



amik kau, memilih sangat nak amek hotel. last-last, dapat hotel yg bukan muslim punya. Siot ahh! SIOT SIOT. hotel ni mula-mula aku tgk dkat lobi dia mmg cantik je. semua ok.. pastu, tetiba je dah nak bayar deposit ternampak ada PATUNG KEPALA BUDDHA! . aaarghh. rasa nak cancel time tu jugak ah!, tapi akak tu dah buat bil plak. mmg tak sampai hati kan.. takpelaa, amik jela dulu.. pastu, mak aku tanya lah pekerja dia tu "dikk, dkat sini ada tunjuk kiblat tak?" pastu budak tu jawab ah "ohhh.kiblat kejap lagi kami tunjuk ye".  PAstu tunggu punya tunggu takde pun dia bgitau.. so, kesimpulannya mmg budak tu pun tak semayang kot! pfft.. Hari pertama sampai ni kitorang tido je. hari esok baru keluar! 

Pagi-pagi lagi dah bangun semangat nak ronda Melaka lahh konon! Tapi, btolak dari hotel nye lambat gak. kah3. Pagi tu kitorang makan nasi yg bawa bekal dari rumah semalam. (untungkann? bekpes siap bawak bekal dari rumah.) . Kalau dkat hotel ni ade serve makanan pun aku tak pasti lahh nak makan ke tak. rasanya tak kot. shubhah.. Tenghari camtu baru check out dan terus gi ronda Melaka.


Tempat pertama yang aku jejak ialah Stadium Samudera. Aku memang nak masuk sini sebab, dari jauh lagi dah nampak besar gila kapal ni. and, dalam hati rasa ingin tahu gila ape yg ada dalam kapal ni! so, kitorang ke sini pun sebab didorong oleh perasaan ingin TAHU! kui3. *ayat takleh bla*



Haaa.. ni dekat depan Muzium Samudera tu... aku ingatkan mahal la jgak nak masuk. rupenye RM3 je. hahaha. 


Ni pulak dekat BILIK PETA dimana menempatkan Peta Dunia, Peta Melaka dan pelbagai Peta lagi. kat dalam bilik ni jgak ada ape ekk. Lampu ape tah. tak hengat! dan yang pasti, bilik ni jugak panas. Aku cadangkan pihak pengurusan supaya letakk kipas/aircond. thanks :)


Dalam ni ada menda-menda camni je. ahahaha. apa yang aku tau..bila masuk dalam ni memang tempat yang paling sesuai la nak bergambar. lagi-lagi bila ada DSLR. sumpah gmbar mmg cantik gila. aku ni pakai kamera biasa je.. bila flash pn habis nmpak berminyak semua. kui3..



Oleh kerana dalam ni tak luas sangat punnn. so, bila dah habis tangkap gambar satu kapal. kitorang pun keluar laaa. tangkap gmbar kat luar la plak. *mmg gila kamera lahh*.


"Dah. masing-masing semua dah berangan nak jadi kapten dah ni! haha."






Lepas gi sini... kitorang plan nak gi A.Famosa plak. hoho. so, on the way nak ke FAMOSA tu..kitorang pun sempat laaa singgah2 lagi skit port2 yang menarik untuk bergambar. HAHA. tapi tak larat nak upload gmbar dahhh. malas ah. kui3.


Gambar ni diambil time on the way nk gi A famosa ni.. Gila tinggi bukit dia. semput wei! hahaha. ade la dalam 2 kali berehat dekat tangga dia tuuu.. tapi, view dia mmg cantik! errghh...


Yess... ni kat famosa lah ni. GELAP habis. kengkonon nak kasi gmbar classic. buat effect cross process. haha. last-last malas nak betulkan. lantak ahhhh -.-" . Then, lepas da pusing pusing semuaa.. kitorang pun pergi balik dataran pahlawan (tempat parking kereta) dan nak gi ke Pantai Klebang..Aku tak gi Taming Sari punn sbb rasanya macam tak de ape pun taming sari tu. Setakat pusing2 kat atas tu buat ape. baek aku gi genting #eh . Otw ke Pantai Klebang terlajak banyak sbb takde signboard. bengang aku dibuatnya. Pantai satu je. tapi nama pantai kemain banyak rasa nak lempang2 je signboard tu kau! haha .


Serius View dkat sini antik gila!! arghhh... rasa nak nangis tgk gmbar kat atas ni. tak sangka dapat snap lawa camni. HAHA *perasan gila* . Then, jalan2 tepi pantaii je laa...sambil makan kat tepi pantai skali :)


Nak makan pun kena tarik meja bawah pokok. kih3. sebab taknak panas! . time ni da la petang. mmg panas skit ahh.. tengah makan2 semua.. pastu, tokei gerai ni cakap ade Kapal Selam baru sampai... dekat area ni lah jugak.. kitorang pun, dah alang-alang dekat kan.. pergi je laa tgk Kapal Selam tu..

amik kau! besar kemain. aku nak tangkap full view pun tak muat! HAHA.  
Mengikut sumber yang boleh dipercayai, kapal selam ni milik Rusia sbenarnya.. tapi, Melaka beli. Motif? ntah. tanya diorang la. maybe sebafai penarik kot. kalau tgk mende ni mcm besi buruk je. kalau ketuk mende ni plak macam batu. XD
SENI sangat pic ni! LOiikkee! kui3.
Lepas pergi pantai ni.. kitorang tak larat dahh nak gi mana2. so, gi cari hotel lain. kah3.. Hotel yang kedua kitorang ialah Hotel Abadi - Melaka.. Malam tu kitorang makan mekdi je.. malas nak keluar cari tempat makan punya pasal kan.. Melaka ni bapak ah banyak mekdi. KFC ade satu je. siot. dah la cepat gila tutup. adehhh. 24 hours takde ke? hihiikk .Lepas tu, esoknya kitorang balikkkkk.. Balik pun lalu ikut Port DICKson, pastu pergi Nilai and balik ikut KL. fuhhh, memang jalan gilaa lah kan. Penat den. pffft.. Sekian cerita yang tak best dari gua. terima kasih kerana membaca (:
 

13 ORANG PANDAI COMMENT:

erleena said...

mg lawa pon gmbaq !! siyesss lawa!! nk nanges jgak tgok kui3 haha

besnye dpt bjalan2 ngn fmily :D

farahroslan said...

pergi melaka tak ckap, kalau tak boleh rekemen memana tempat hotel ke apa ke, jalan ke :)

JR said...

Dah lama tak ke Melaka, kali terakhir 5 tahun lepas...

Entri terbaru di blog JR:

"Awas...Air Mata Wanita Boleh Membunuh Lelaki"

Semusim Rindu Balqish said...

amacm best un mlwt mlke..hahahahaha...naek bosan dh...
melaka negriku syg..bndar tnknologi hijau..hahahahaha...dh follo kamu...
http://najwanatasyah.blogspot.com/

blog-tips-kurus said...

gmbr awan2 tu sangat indah.. saya baca entry ni sampai habis. sila percaya yek. :-)

c'axoera said...

nice ...:D

ReYnn said...

balik ikut nilai???? nape nape nape x singgah sini?? :majuk XD

Solihin Zubir said...

arghhh.. rindu gila kat melaka...

cik fyza said...

lol.. awat tak habaq mai.. cheq dok ada kat melaka la ni.. adess [=="]

Rtp Farra Arisha said...

very great sceneries. sudah lama tidak jejakkan kaki ke melaka :'D

diana said...

lama dah tak mai blog ni..:p
lawanya gambar..

Azham Vosovic said...

Syed...nanti hang tunjuk jalan kat aku g Melaka kay? hehehehe

BaTu^NiSaN said...

assalamualaikum... hari2 lalu tempat yang sama.. sampai naik bosan.. bila tgk org luar dtg cam seronok jer..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...