Tuesday, August 16, 2011

SEBAB DAN KELEBIHAN BLOGGERS MEMPUNYAI DUA ATAU LEBIH AKAUN FB


ASSALAMUALAIKUM
*tajuk panjang gila. fuhh semputt~*

" Hoi. kau asal nak ada sampai 10 facebook? satu tak cukup ke? ape ko ingat ko tu artis ke ape nak ada sampai 10 FB? dah ramai sangat peminat yg kacau ko? hahhh?? dah penuh 5000 ke friend ko? . over la ko beb . tolonglaaa "

Ayat atas ni adalah contoh laa konon-konon ada org cakap kat aku camtu. HAHA.. Eh, aku nak ada 10 FB skalipun ape ko kisah beb.. Tolonglah jangan buat andaian awal terhadap mereka yang ada dua atau lebih akaun facebook.. ada la sebab diorang sendiri kenapa diorang buat akaun banyak². Dewasa ini, macam dah jadi trend je orang buat akaun facebook banyak banyak... dan, kebanyakan daripadanya ialah BLOGGER. Tapi, aku serious tak kisah orang nak buat akaun facebook banyak-banyak ni..sebab, bila fikir balik.. sangat banyak benefit dia.. antara Alasan-alasan kenapa blogger perlu ada banyak akaun fb adalah seperti berikut :
 Tak Menyemakkan Wall Orang.
Korang tau tak sebenarnya yang korang dah semakkan wall semua friends dkat facebook korang? taktau? kalau ko tak tau sila tanya kpd diorang tu.. Facebook kan dah jadi satu medium untuk korang promosikan blog korang kan?? ye.. aku faham.. Nak pulak bila dekat fb skarang group² blogger dah tumbuh ibarat cendawan tumbuh lepas hujan *betui ke ni?* So, korang pun mestilah nak ping blog korang dkat group² yang melambak tu kan? tapi, korang pernah terfikir tak ape hasilnya dkat wall korang nanti? pernah? pernah terfikir ape yang orang lain nampak dekat wall? kalau tak tau, ni haa. tgk ni. ni laaa hasil dia..


Wall friends korang akan dipenuhi dengan link-link yang korang share dkat fb tadi.. "Facebook aku, sukahati aku laa nak share banyak² link skali pun.. kalau tak suka unfriends je aku!" . Daripada korang cakap macamni.. lebih baik la bagi korang untuk buat je satu akaun baru khas untuk blogger friends korang.. Lagi mudah + tak menyusahkan mana-mana pihak.. Aku takde masalah pun dengan link yang banyak² dekat wall ni.. tapi, bagi mereka yang bukannya seorang BLOGGER.. Agak annoying lah di situ bila tgk wall diorang dipenuhi dengan muka korang je.. >.<
Bila dah ada banyak akaun fb...

Oraite... bila korang dah ada banyak akaun fb, korang boleh set kan lahh.. for example , first account fb ni just for kawan dan sahabat terdekat SAHAJA . Sementara yang akaun ke dua pulak untuk bloggers sahaja. So, senang kan? . Lagi satu, bila korang buat macam ni.. korang dapat tengok perbezaan antara akaun fb untuk kawan korang dan akaun utk bloggers.. aku ada buat satu pemerhatian di sini, so. aku terus membuat kesimpulan bahawa bloggers tak suka main game! HAHA . sila lihat gambar di bawah


Akaun pertama 

Akaun kedua

See? Akaun pertama lebih banyak notification game sebab aku approve kawan terdekat dan juga bloggers ..where as akaun ke dua aku tu cuma khas untuk blogger sahaja..so, betul laa aku cakap yg blogger tak suke main application tah hape hape dkat FB ni. HAHA . Aku rasa lebih tenang bila guna FB ke dua aku.. sebab tak banyak notification game! *HAHA. Lagi satu, Sebab takde tag gambar yang dari application..yang langsung takde kena mengena dengan aku.. contoh ,


Nampak tak gambar di atas? semua takde kena mengena dengan aku... So, sangat tak best!  Manakala dekat aku punya akaun fb yang lagi satu tu... takde pun gambar² macam ni :) . Korang jugak boleh pilih je nak login yang mana satu korang nak. HAHA. tapi, aku slalu login serentak je dedua~ LALAA~♪♫♪ .. So, kesimpulannya.. janganlah ingat orang yang buat akaun fb banyak² ni sebab nak blagak diva lahh.. #retis lahh.. dan sebagainya. tapi, pandanglah dari sudut yang positif! yeah! :)

Disebabkan aku punya facebook ke dua pun aku dah tercampur dengan budak IPBA + Bloggers, dan aku pun taknak senior² aku terganggu dengan link banyak² dekat wall aku tuu.. so, aku pun buat lagi satu! kiranya aku dah ade 3 FB la! HAHAHA. tapi, this one aku gunakan untuk PING entry blog je..dan, untuk mengelakkan orang add aku punya akaun yang ke tiga tu.. aku dah sediakan note macam ni :


grammar terabur gila. biar lah! HAHA
so, BLOGGERS.. jom la buat banyak² akaun FB! kbai :P

28 ORANG PANDAI COMMENT:

azrijohan said...

muahaha..
aku pon ade dua

jom join:

http://azrijohan.blogspot.com/2011/08/contest-fantasy-premier-league-20112012.html

cena_sarina said...

i pun ada 2 akaun..satu khas untuk bloggers sje...hhehe

ame elms ! said...

ame pernah kena tegur dengan kawan bout this matter , thats why ame decided untuk buat another Facebook account untuk ping blog .

ame pun ada buat entry bout this juga . http://pucukandubi.blogspot.com/2011/08/perlu-ke-second-account.html

a i m z said...

erk. deactivate terus.
\senang/ hee :)

hamzah ian said...

aku ade 4

aslann said...

aku ade 3. serius gua takde hal diorang nak ada 10 acc ke 80 acc ke. yg gua tak paham bila diorang ade 80 acc, then 80 80 acc tula jugak nak add gua. so wht the point having 80 acc kan. err rase cam marah plak.. ihiiihihihihiii...

muhammad iqbal hakimi bin tahir said...

haha..mejah gila banyak..aku baru ada satu ni...

Mss Ieza said...

stakat nie xde yg tgur lg..tnggu la ad yg tgur baru buat acc len XD

butik pengantin said...

Baik buat fanpage,baru rasa macam artis sebab ada peminat.hehehehe

Zinedine Zaiddin said...

Lagipun kalau buat account baru lagi mudah nak manage daripada bukak fan page. Ye dak?

Nurul Iman Rosman said...

leceh la banyak2 akaun ni.
satu dah la, setia pade satu.

HAHA! :D

SyazwanSarawak said...

untunglah retis =)

~aYeeN & SuE~ said...

hmm..btol la pulak point tu ble aku bce..hihi..sgt semak ok ble byk notification kt wall fb..
wt mse ni akk de 1 fb je..:)

Ain Laili said...

aku ad 3...stu member,stu blogger stu lg customer online shopping aku :)

Toyota Parts said...

Mana ada. Nombor orang Peranakan dari Melaka dan Penang dah kecil. Tapi kalau saudara nak tahu, say ni orang Peranakan dari Melaka.

man yusoef said...

aku ada 1 fb jek..

camne kalau aku ada 2 fb orang yang sama?? wajar di remove la kan salah satunya..hihi

Nizam Ijam said...

aku pon baru buat dua akaun.... senang..

tyka said...

retis mmg suka byk byk account..

ct N honey said...

saya ada 2 akaun,satu personal,satu lagi utk ping. ..

daim said...

like!! haha!! nanti nk buat akaun byk gak ah~ :P

Azham Vosovic said...

sy jarang ping blog ni...susah la nak manage byk2 akaun...dgn tumblr lg, tiwtter hahahah

★♫ Ct Hajar ★♫ said...

saya ade banyak gak jap jap nak bilang 1, 2, 3, 4, err brape eh? bnyak sgt lah


muahahahahahaha

Alan said...

aku ada dua..satu private and satu lagi untuk kerja

Rtp Farra Arisha said...

i got only 1acc. huhu. tak sanggup nak buat 2acc..sgt menjengkelkan kot ;)

Mish Apple said...

terbaek!

kjaharun said...

biase la tu, kalau acc FB ade lebih dari satu.. mcm saya :))

Bintang Biru. said...

#OKBAI
aku nak g buat 10 acc fb sekarang ! *lempang*

alepridz said...

haha nice syed... aku baru buat akaun kedua 2-3 hari lepas... seriusly nampak jelas perbezaannya...

:bagus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...