Monday, August 8, 2011

BASIC SOFTWARE MAINTENANCE

ASSALAMUALAIKUM

Ehem .basic software maintenance .. ape yang korang tahu pasal ni? ok, software maintenance ni maksud dia penyelenggaraan software korang.. So, Entry aku harini adalah untuk memberitahu korang cara asas untuk korang selenggarakan korang punya software. *sounds macam hebat gilaa aku ni kan* . Takdela, aku bukan nak cakap aku memang pro tahap dewa bab-bab komputer ni.. aku tau hang lagi terer. tapi, aku buat post ni sebab aku dah belajar dan buat esaimen pasal benda ni semua...Apa guna kalau aku blajar then benda tu semua aku simpan untuk diri aku sendiri. Pada aku buat macam tu, better lah aku kongsi dengan semua orang yang masih belum tahu apa itu penyelenggaraan software ni..Secara jujurnya aku pun baru tahu ni.. ok dah. jangan gelak! >.< . tanpa melengahkan masa.. jom kita mula!


Okay, perkara pertama.. kalau korang pergi beli laptop or netbook yang baru.. pihak yang jual tu akan install apa-apa program dekat laptop korang.. dan, kadang-kadang.. program yang dia install tu langsung tidak diperlukan oleh korang.. So, korang pergi control panel then, ambil add/remove program dan pilih je program mana yang agak-agak sampah.. seterusnya terus uninstall je. 

Kenapa perlu remove ehhh? . Ini kerana.. program yang mengarut-ngarut yang tidak diperlukan oleh korang tadi.. bila disimpan didalam laptop korang.. akan memakan ruang-ruang kosong yang sepatutnya korang boleh gunakan untuk program yang lebih baik.. dan, kadang-kadang.. program yang dia install tu.. start secara automatik tau tak? . ini bermakna bahawa program tu sedang menggunakan korang punya sistem dan juga bandwith. >.< 

Aku tau aku salah spelling MAINTENANCE! jangan gelakkan akuuu. malu lahh. ok, dekat atas ini adalah kepentingan kenapa korang harus menitikberatkan penyelenggaraan software ni tadik.. korang faham kan? aku malas nak translate .. atau secara kasar nye.. kepentingan dia.. adalah untuk mengelakkan laptop korang tu slow tahap siput sampai korang rasa nak campak dari tingkat dopoloh smpai tingkat satu je .

Ok.. yang ni yang deterusnya... security bagai nihh.. Aku tak rasa pun benda ni bawa kepentingan kepada laptop korang.. tapi, kalau korang nak guna.. guna je la. cuma, nanti kalau dah habis trial.. haruslah uninstall balik. sebab, kalau tak install nanti..macam-macam bubble laaa keluar suruh korang update kepada premium . HAHA.

*ni penjelasan bagi yang atas tadi. kbai*

Seterusnya ialah Scandisk. Apa itu scandisk? scandisk tu ialahh.. ermm. aku pun sebenarnya tak reti nak cakap camne. hahaha. tapi aku rasa.. scandisk ni dia scan korang punya hard disk laaa..kalau ada error ke ape.. dia dapat detect.. dia bagitau la bila dah habis scan..

okay, ni cara dia macamana untuk scan disk korang..ahh. ikut je lah step tuh >.<



Pastu..tekan je start.. lepas da siap nanti ada la dia bagi report samada ada error ke takk... jelas? 

****************************************
Ok dah siap.Aku kongsikan sikit je la. penat da nak copy yang len. dan penat  jugak aku hipokrit jadi cikgu IT harini. kompom takda siapa faham beb. HAHA. .Akhir kata, jaga lah laptop korang sebelum laptop korang jadi siput. HAHA. kbai. jangan gelakkan aku sebab aku typo MAITENANCE >.<

12 ORANG PANDAI COMMENT:

man yusoef said...

wah speaking tuu..tak sia2 amek TESL...tapi asal ayat mcm ayat internet?? maafkan sy kalau tuduh tanpa bukti

ko baru habis buat presentation pasal IT kat kelas ke?? HAHAHA

Zeeqa ~ Ajie said...

okeh, nak try plak lepas nih.

Cahaya Mata @ Nurul Are Inn said...

mood: jame trus otak aq tgk menda ne huhuhu :D

SyazwanSarawak said...

pehhh. cam blog ICT wehh XD
kekekeke

Amin said...

informasi bersama..hehe tengs

Saiazuan said...

menarik tuk dicuba ni

Alieff said...

Fuh! Nice one bro. Den ni dah la tak brapa nak rajin wat maintenance bagaii ni~ haha

cik pieja hut said...

wah..kalah saye yang study IT ni...tapi dah tau dah bnde tuh. hehe

kiranui said...

bagus x2...assignment ict ek?sape lecturer?hehe...nk tmbh skit...kalau nk lajukn start up pc,disablekan autorun start up yg x perlu...contoh kalau rase yakin, disable start up anti virus dlm pc...byk membantu...terutama dlm main game...hehe...overall, tips yg bagus...teruskan update psl nk lajukan pc sbb ramai yg nk taw...hehe

muhamadsufian89 said...

wah hebatla cikgu ni. terima kasih cikgu!! haha

alongxp said...

pergh...grafiknye... klu org nk wat presentation psl bnd ni, die copy gamba2 ni je... pastu masukkan dlm powerpoint.. dah... hahaha

Anne Nurain said...

nice!
lpas present trus share.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...