Tuesday, July 8, 2014

EVEN THE NICEST PEOPLE HAVE THEIR LIMITS


Setiap manusia ni aku rasa mesti ada limit dia. Maksudnya limit dia tahan kemarahan dia atau limit dia tahan kesabaran dia. Aku? Setakat ini aku rasa aku ada limit kesabaran yang tinggi jugaklah. Sebab aku rasa aku bukan jenis yang kuat marah, jenis kuat mencarut untuk perkara yang simple. And aku tak claimed diri aku manusia yang terbaik di dunia pun, takde pulak aku nak mengaku aku ni malaikat atau tuhan yg tak pernah buat silap. Aku bersyukur jugaklah sebab aku bukan jenis yang kaki marah, baran semua tu.

As long as ko respect aku, aku ok je dengan kau. Apa yang penting hidup dalam komuniti ni adalah respect. Kalau kau respect orang lain, inshaAllah org lain akan respect kau. Tapi kalau perangai kau macam tahi and minta dihormati, disegani oleh orang lain? memang kau layak makan tahi. Macam kasar kan bunyi ayat tu? Memang kadang-kadang ayat kena kasar sebab guna ayat yang lemah lembut pun tak makan, tak lut. Lagi dipijak kepala adalah.

Kadang-kadang dalam hidup aku, banyak benda yang aku nak marah dekat orang. Tapi aku tak pernah pandai nak marah orang. Serius aku tak pandai nak marah orang. Bagus kan? Memang. To a certain extent, baguslah juga tak pandai nak marah-marah. Tapi, lama-lama tak rasa macamtu pun. Sebab apa? Sebab orang pijak kepala kau. Sebab kau baik sangat, sebab kau tak pernah nak maki depan-depan. Kalau orang lain, tak puas hati ke apa, direct je cakap depan. Aku? Better simpan dalam hati. Orang tak perlu tahu. Kalau nak bagitahu org pun. Kata kat belakang je (which is not good too). Tapi sejak dua menjak di banyak perkara yang menguji kesabaran aku.

Kalau aku marah, aku lebih suka menaip. Aku lampiaskan segala kemarahan dalam bentuk tulisan. Aku rasa benda tu lagi melegakan. Bila aku menaip, aku rasa lega. Ataupun bila aku marah dengan seseorang, aku lebih suka diam atau tak bertegur. Sebab apa? Sebab aku tak mampu nak meluahkan rasa marah depan muka dia. Sebab tu aku lebih suka diam. Atau, kadang-kadang aku lebih suka sarcastic dekat laman sosial atau twitter. Dengan harapan org tersebut tahu lah yang ayat-ayat tu memang untuk dia. Tu kan yg org kata keyboard worrior? . Yelah. kot. 

Pernah jugak terniat dalam hati. Kadang-kadang cakap "memang aku taknaklah tegur dia sampai bila-bila. tengoklah. geram betul aku". Ni memang ayat yang femes aku lah ketika nak marah. Konon taknak bertegur sampai bila-bila. Tapi benda ni tak berlaku pun, biasanya 2 3 hari elok dah bertegur balik. Lepastu nanti org tu buat lagi perkara yang sama. Penat kan? aku yang penat. Kadang-kadang diorang ni bukan tak tahu apa yang kita suka, apa yang kita tak suka. Tapi taktaulah, saje je kot buat org lain sakit hati lagi. Cuba kalau kena diri sendiri? Tahu pulak nak marah mencarut bagai. 

Bila fikir balik, macam saja ja nak ambil kesempatan di atas kebaikan org lain. Walaupun aku tak pernah nak marah, tak semestinya aku tak marah. Manusia kot. Tak normal lah kalau takda perasaan marah. Even robot pun dah ada perasaan sekarang. Manusia apatah lagi. Tolonglah hormat perasaan orang lain. Kalau dah buat orang marah ke apa, minta maaf. Senang. Aku okay je as long as orang mintak maaf. Tapi kalau dah mintak maaf but still repeat the same mistake over and over again maknanya kau memang menguji kesabaran aku lah. 

Cuma nak pesan, kita ni layan orang layanlah macam mana kita nak orang lain layan kita. Kalau kita layan orang baik, orang layan kita baik lah. Kalau layan macam taik, taik lah ko dapat. Kalau benda yang kau tak suka org buat kat kau, kau janganlah buat benda tu kat orang. Jangan jadi bangang abadi sangat ye. Lagi satu, jangan nak menguji kemarahan org yg sabar ni. Sebab sekali dia marah memang dasyat lah. Ingat, setiap orang tu ada limit dia sendiri. kita bukannya robot yang takda perasaan. Faham?


Sunday, June 29, 2014

RAMADHAN DI PERANTAUAN [IPG KBA]


ASSALAMUALAIKUM

Dah lama tak godek-godek photoshop. Tetiba semalam rasa rajin sangat pulak dah nak design satu e-card lahhh sebab dah lama tak buat keje macam ni. hahaha..

Setelah lama merindui, akhirnya Ramadhan kini datang lagi! Harini dah mula lah puasa.  Puasa kali ni takde la nak balik rumah buka puasa dgn mak. Sebab hari Sabtu ada kelas. Kalau tak hari Jumaat tu aku dah cabut balik dah ke Temerloh. Melepas nak buka puasa bersama yg tercinta. Tapi tengoklah 2 3 minggu nanti boleh laaaa kot nak balik rumah. Makanya, berpuasa di perantauan je la seorang Syed. (perantauan lah sangat kan.) 

Tengah puasa tak sampai sekerat hari pun tapi otak dah ligat fikir nak buka puasa kat mana. Tak tau lah nak buka mana. Duit tengah takde ni. Elaun lambat betul masuk. duit aku siyesly tinggal berapa hengget je ni. Kalau nak berbuka kat masjid je lah nampak gayanya. haha tapi aku ni pesen malas nak beratur untuk ambil makanan semua. Kalau pi masjid untuk terawih ja. Jarang berbuka and stay sampai moreh. Cuma kadang-kadang tu bila rajin sikit adalah tunggu. 

Dengar cerita JPP IPG KBA ni ada bukak lot untuk bebudak IPBA meniaga makanan semua. Kira macam mini bazaar lah dekat IPBA ni. Syok jugak tu. Tak payah lah aku nak jalan jauh2 pergi cari bazaar kann. Tapi taktau lah harini ada ke tak. Kalau ada macam tak sabar nak borong semuaaa (LOL macam banyak duit). Satu usaha yang baguslah bagi membantu pelajar untuk buat pendapatan sampingan dan juga memudahkan student untuk berbelanja at the same time. Cafe dkat bawah block ni dah la tak buka sampai lepas raya. Jadi, kalau nak bersahur ke nak berbuka ke memang terseksa juga lah jiwa raga ni ha.

Dah, tak tau nak cerita apa lagi dah. Ohhh ye! Pagi tadi mak aku kejut bangun sahur rupanya. Tapi hantar sms je la. And guess what? Memang aku tak sedar lah. hahaha. Ok lah, tu je lah setakat ni. Selamat menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak lahhh. Perbanyakkan amal ibadat, puasa bukan takat tahan lapar, dahaga semua tu ja. Tapi jangan lupa puasa mata, tangan and kaki jugak. Jangan duk mengata org bagai and tangan tu jangan buat benda-benda tak elok. Kaki tu pulak jangan duk melangkah ke tempat-tempat yang maksiat ok? Orait. Tu sahaja buat masa ini. Jumpa di lain hari. kbai :)

p/s : kalau ada yang nak jemput buat food review ke boleh jeeeeeeeeeee. Kita suka makan!! hahahaha
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...