Tuesday, August 19, 2014

EKSPEDISI MENDAKI GUNUNG DATUK, REMBAU, NEGERI SEMBILAN


ASSALAMUALAIKUM

Kemain lagi nama entry aku kali ni, Dah macam ala-ala nama program dekat tv3 dah.  Walaupun tak masuk tv3 takpelah asalkan nama tu yang grand. kahkah.

Aku ni suka jugaklah benda-benda lasak macam ni. Walaupun aku bukan jenis lasak sangat. tapi benda mendaki semua ni serius aku suka. Tak caya ajak lah aku kalau hangpa semua pi mana-mana tempat yg menarik! macam masuk hutan ke, mandi air terjun lepastu kena panjat2 batu ke. Serius menarik! Bab-bab macam ni memang aku menjadi sangat. Tapi kalau bab2 main bola semua tu macam krik krik sikit. Bukan krik krik apa pun padahal. Cuma tak pandai main. Rasa nak main semua tu ada tapi malu takut orang ketawa je nanti. Lepastu kena buli. Taknak ah! haha.

Memula tu takda pun plan nak pergi ikut diorang mendaki ni. Tak terlintas pun sebab tak tau pulak diorang nak pi mendaki. Lepastu, malam yang nak bertolak ke Melaka tu barulah diorang bgtau nak naik Gunung Datuk. Aku pun macam eksaited lah jugak kan. Mana pernah daki gunung sebelum ni. Paling tinggi naik pun Broga Hill. Tu bukan gunung kan? Tu bukit aku rasa. That moment diorang kata nak gi Gunung Datuk ni aku takdelah expect gunung yang tinggi-tinggi tu. Tapi, rupanya.....boleh tahan jugak ah. Nyaris nak pancit.

Yang join 'ekspedisi' ni adalah dalam 12 orang. Semua budak batch aku kot. Nak list sorang-sorang tak larat. Engkorang tengok jelah gambar depa nanti aku upload eh. haha. Kitorang mula mendaki, aku tak ingat lah pukul berapa weh tapi rasanya adalah dalam pukul 8 atau 9  pagi rasanya. Malam tu memang ada kat Melaka dah la tidur jap kat rumah nenek Haidar.  


Ni lah muka sememeh aku malam tu. Kahkah. Sampai Melaka pun dah pagi dalam pukul 2 camtu. So, jangan tanya lah aku mandi ke tidak pagi tu nak naik gunung. Sebab, jawapan dia engkorang boleh fikir sendiri. hihihi




Inilah dia tempat parking Hutan Rekreasi Gunung Datuk ni. Sampai-sampai je parking kereta, pakai kasut and keluarkan kamera. Maka, tangkap gambar lah apa lagi nak buat. kahkah. Tapi nak naik gunung ni kena bayar RM5 tau. Parking pulak seringgit. Taktau lah mahal ke murah.


Pear pun nampaknya dah bersedia dengan 'senjata' untuk dibawa time hiking nanti. Aku rasa jugaklah macam nak angkat satu je kamera macam ni. Tapi tu lah takda budget punya pasal takpalah. Setia jelah dengan camera phone yang tak berapa nak cantik ni (lari topik jap)

Aku takde pengalaman sangat mendaki ni. Pernah mendaki sekali je padahal. So, taktau langsung nak cerita pasal apa. HAHAHA. Tapi aku try lah nak bagi gambaran yg akan buat engkorang semua eksaited nak mendaki gunung ni. Tapi kalau tak eksaited pun mungkin engkorang kena dengar aku cerita face to face kot.


Ok, aku syak gambar ni time permulaan untuk mendaki gunung. Nampak tak dia punya jalan? Penuh dengan akar-akar kayu yang besar tu and hutan lah of course. Kalau broga tu jalan dia landai dan tak tinggi sangat pun. Tapi yang Gunung Datuk ni mula-mula naik terus mendaki. Tak bagi can langsung nak jalan-jalan itik ke apa. Makin lama makin tinggi ah. Boleh tahan penat dia time mula-mula ni. Nak sampai ke tempat rehat kemain sesak lagi rasanya. Yang mendaki laju-laju tu semua duk depan lead jalan. Yang tak larat and rasa nak guling-guling jatuh ke bawah tu duk belakang jelah. Macam aku contohnya. haha

Aku bukannya mentally and physically ready pun ni nak panjat gunung ni. Ciri-ciri keselamatan pun takda dititikberatkan pun (poyo). Kasut pun pakai kasut jogging ja (nak bagitau lah aku hebat pakai kasut jogging pun lepas naik gunung).


Ni lah dia 'rumah rehat' katanya. HAHA mungkin untuk tempat berteduh ketika hujan ke ataupun boleh tidur dalam tu ke aku tak taulah. Tapi nak sampai ke tempat rehat ni adalah jugak berhenti kejap kejap.


Ni nama dia muka tak larat dah nak jalan. Tolonglah berhenti lama sikit weh! haha. Tapi aku rasa kejap sangat kot berhenti sini. Tak sampai beberapa mnit pun lepas tu dah cau sambung pendakian.



Aku syak both of the pictures ni time berhenti awal2 tu kot. Sebab entahlah. Aku ada short-term memory. Dah tak ingat dah dia punya tempat camna. Kahkah! Asalkan masih dalam hutan and belum sampai ke puncak lagi haaaa...


Time ni pulak lagi 230 Meter nak sampai ke puncak rasanya. Sebab tinggi dia 800 ++ meter je. So, takat ni baru 600 meter. Tak lama dah tu nak sampai. hihi. Nampak tak muka kepenatan tu dengan peluh membasahi segenap mukaku yang gelap tuh. Perghhhh..


Lepastu makin nak sampai ke puncak, makin banyak tangga-tangga yang kena daki. Tangga dia ni aku tak caya sangat lah. Sebab dia macam ikat gitu-gitu je dekat batu tu. haha entah kuat ke tidak. Kalau tak caya tengoklah muka spesimen di atas ada gaya cuak ke tidak tu.


Lepas panjat banyak-banyak tangga tu maknanya akan sampai lah kepuncaknya. Time ni aku tak sampai puncak lagi. Nyaris lah nak sampai. Tersadai sikit kat situ sebab kena tunggu giliran nak guna tangga. Satu tangga tu sorang boleh turun dari puncak and sorang boleh naik. So terpaksalah tunggu giliran dekat situ.


Macam ni lah contoh tangga yang digunakan untuk sampai ke puncak tu. haaaa seram tau kalau nak tau. Tangga tu bila kita panjat macam goyang-goyang and nak jatuh je. Dah lah kat celah2 batu tu ada lubang yang kalau jatuh terus ke bawah tu. Boleh tahan la seram dia. Tapi kalau panjat laju-laju macam watlek watpis jelah. hahaha.


Akhirnya sampai jugaklah kepuncak ni. Serius sangat memenatkan. Bila dah sampai kat puncak ni rasa macam hilang segala penat lelah mendaki. hahaha. Dah lah sejuk. Angin pulak bertiup kencang. Ya Allah rasa macam nak tidur kat situ time tu jugak. Tapi tu lah, takut bergolek jatuh ke bawah je. hahah. Lagi satu, duduk kat atas ni sangat menenangkan. Bila kita tengok balik ke belakang tak sangka mampu pi sejauh ni. Berkat kesabaran dan semangat jugaklah. Kalau tidak memang taklah nak lepas ni ha.


Power gila loqman boleh lompat atas seketul batu tu. Dah la bawah tu gaung and takda apa2 penghadang pun. haha kalau aku memang tidak lah jawabnya. Nak berdiri atas seketul batu yang Hassan baring tu pun macam dah nak tercirit dah rasanya.



Time panjat Gunung ni jugak ada jumpa Senior dari tempat aku belajar (IPG KBA) Senior nya mana satu? Tu haaa yg baju kelabu yg duk depan sekali tu. Tapi dia dah lamaa ah keluar dari IPBA. Time 2006 kot. Time tu aku baru Form 1. Masih naif dan daif lagi berbanding sekarang! haha.


Lagi satu, brader yang buat peace tu memang wajar diberi penghormatan lah. Serius respek. Brader tu takda kaki sebelah tapi hebat gila boleh mendaki gunung ni. Sedangkan aku yang 2 kaki ni pun termengah2. hehe


Bila kat atas tu rasa macam malas sangat nak turun ke bawah. hahaha tapi tu lah takkan nak tidur atau berkampung kat puncak pulak kan? Nak taknak kenalah turun jugak. Time turun tu takdelah memenatkan and sesusah nak mendaki gunung ni. Aku takda berhenti untuk berehat pun time turun dari gunung nak kebawah. Tapi serius kaki kena kuat lah sebab banyak kena lompat-lompat bagai ke bawah. Sampai ada satu ketika dah nak sampai ke bawah tu kaki terketar-ketar sebab banyak menahan badan supaya tak terjatuh. Tak macam turun dari Bukit Broga. Nak turun boleh gelungsur je. Ni memang takleh langsung nak menggelungsur. Sebab banyak akar-akar yang serabut and jalan tak rata. Kalau nak golek-golek sampai ke bawah boleh lah. Tapi kajul lah jawabnya. hahaha

Masa untuk turun ke bawah lagi cepat daripada masa diperlukan untuk mendaki. hehehe. Tapi sampai kat bawah tu aku dah macam kencing dalam seluar weh! Basah nak mampus seluar aku gara-gara peluh. Aku memang pesen kuat berpeluh. So, dengan cuaca yang panas tu memang macam mandi lah jadi dia. Dah la lambat kering. Seksa jugaklah jiwa dan raga seorang Syed. LOL.

Satu benda yang best bila sampai kat bawah ni ialah dapat melantak puas2 cendol dia. Serius siapa yang mendaki kat Gunung Datuk tu, tapi tak singgah minum cendol tu memang satu kerugian yang besar nak mampus weh! Sedap gila cendol dia! Lemak berkrim disukai ramai! (aku taktahu lah memang sedap ataupun sebab aku lapar time tu). Aku sampai melantak dua mangkuk cendol kot time tu. heh.

Lepas dah makan cendol bermangkuk-mangkuk tu, keringkan peluh semua and lepak-lepak sikit lepastu barulah kami mencari tempat nak mencekik sebab dari pagi tak telan satu habuk nasi pun. lol. Akhirnya kami singgah sebentar di aku taktau kat mana. Rasanya Negeri Sembilan. Restoran KJ orang kata. tapi taktau lah betul ke tidak. 


Sedap gak ah makanan kat sini. Ada tempoyak kot! Aku dah lah pantang jumpa tempoyak ni. Aku makan tempoyak dgn ayam je kot. Memang puas hati lah. hahaha.


Sebenarnya dari atas puncak gunung tu lagi memang cadang nak mandi air terjun. Nak cari tempat mandi yang terdekat yang menghala balik ke Kuala Lumpur. Maka, depa pun cadangkan Ulu Bendul. So, gua okay jelah mandi sini walaupun mandi air takat buku lali je hahahah janji dapat mandi air terjun.

Kesimpulannya, ekspedisi kali ini sangat best, menarik dan bermakna sebab panjat gunung! hahaha seronoklah, apa yg gua perasan orang yang hiking semua ni sangat friendly tau. Bila terserempak je mesti greet each other. Suka gila! Hope to climb more mountains and of course impian nak mendaki Gunung Kinabalu tu ada jugak walau dalam mimpi jadilah! hahaha. Oklah tu sahaja buat kali ini. Thanks kerana membaca :)

Sunday, August 10, 2014

SAMBUTAN HARI RAYA 2014


Alhamdulillah, setelah Ramadhan melabuhkan tirainya, Syawal pula kian menjelma. Sebelum terlambat, diri ini ingin menyusun 10 jari memohon kemaafan kepada semua sahabat-sahabat yang dikenali, cikgu-cikgu, pensyarah-pensyarah dan semua yang ada menyimpin rasa kecewa di atas salah silap sy selama ini. Diri ini juga hanya insan biasa yang banyak cacat-celanya. Yelah, dalam gurauan and kata-kata kita kadang2 belum tentu semua orang suka. Kadang-kadang kita rasa kita dah baik sangat dah. Tapi ada je jugak lagi yang cakap2 belakang mengata itu ini tak kena. Tapi, takpelah. Dah memang lumrahnya manusia. Kita ni Maafkan jelah. Lepastu depa pun buat lagi. hahahaa.
Raya tahun ni meriah jugaklah kiranya. Bukanlah meriah sebab ada baju mahal-mahal, baju raya 10 pasang ke. Takdelah. Dunia semua tu. hahaha. Meriah sebab Raya tahun ni banyak pi jalan-jalan. Seminggu hari raya duk beraya sakan. Biasanya raya ketiga camtu dah ada kat rumah dah. Ni tak diam duk pi jalan. Mak pulak cuti meniaga lama sikit kali ni. Nak niaga pun macam malas-malas lagi lepas dah lama cuti.


Raya tahun ni aku macam mengada sikit nak buat kuih raya. So, dapatlah buat satu balang biskut corn flakes ni. Boleh tahanlah jugak susah dia. Nak bancuh semua tu takdelah susah. Cuma yang jadi masalah dia nak bakar tu. Rumah aku takde oven tau dak. Aku bakar benda ni dalam robot pemanggang je (yang untuk panggang ayam tu) aku tak pandai nak describe dapur tu macamna. haha! tapi masak jugaklah biskut ni...
Cuma lambat sikit lah aku tidur. Pagi raya kot buat. Bukul 6.30 pagi camtu baru siap. Lambat kemain lg.


Sebelum masuk tidoq, dapatlah melantak lemang dengan rendang daging dulu! hahaha nyaris aku nak habiskan satu batang lemang. Tapi mengenangkan nak tidur, so mcm segan sikit lah nak habiskan. Lepas sembahyang raya tu baru aku habiskan. So, aku makanlah sebatang lemang. Mak aku beli dua batang. Sebatang lagi tu aku tinggal ah untuk akak aku dengan mak aku. Last2, diorang kata nak makan nanti-nanti lepastu tak makan. Raya ketiga balik rumah tengok2 dah basi. haha takda rezeki katakan.


Baju raya aku tahun ni warna coklat! hehe. Nampak dak baju tu dah macam amende tah tu? hahaha tu semua peluh punya pasal. Aku ni memang pesen kuat berpeluh. Tapi nasib baik peluh takda bau yang hangit tu. kahkah. Peluh tu sebab duk naik turun tangga banyak kali ah tu. Ada lupa barang lah lupa apa lah campur pulak lagi cuaca panas. Camnilah jadi dia. Ada yang komen kat instagram diorang ingatkan ni baju melayu pesen baru ada tone tone yang cantik tu. Siap ada yang tanya beli kat mana. hahahah ok ni kelakar!

Gambar atas ni gambar raya kedua. Raya tahun ni aku memang takda beli baju raya pun untuk raya kedua and seterusnya. Sebab duit dah habis beli laptop baru. Tak pepasal tak cukup duit nak beli baju raya. hahaha, so aku cadang nak pakai baju melayu je untuk raya pertama hingga hari raya ketiga. Berjaya jugaklah akhirnya. Tapi Allah je yg tahu panas dia camna. HAHA


Raya ketiga samping hilang entah kemana taktaulah. hahaha. Pakai samping karang orang kata apa pulak kan. Aku pakai baju melayu time raya kedua tu pun org dah pelik. haha.

Sebenarnya aku dah update sampai hari raya ke 7 tapinya taktahu kenapa gambar semua hilang balik.... ARGHHHH Nak meroyan rasa. Takpelah, tengokjelah sampai raya ketiga je pun T.T


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...